Recept: Rotfruktsgratäng med kantareller och getost

Det är alltid gott med potatisgratäng, men blandas potatisen med rotfrukter får man mer smak och en nyttig måltid som mättar fint.

Recept: Caroline Hofberg  Foto: Ove Lindfors

Rotfruktsgratäng med kantareller och getost 

4 portioner

ca 7 dl färska kantareller
1 gul lök
smör till stekning
2 tsk timjan
500 g mjölig potatis
1 stor morot
1 stor palsternacka
1 bit rotselleri, 100 g
1 bit kålrot, 100 g
2 pressade vitlöksklyftor
150 g smulad getost
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
salt och nymald peppar
1 ½ dl riven lagrad ost till gratinering

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225°. Ansa och dela kantarellerna i bitar. Skala och skiva löken. Mjukstek kantareller och lök i smör. Blanda i timjan mot slutet.
2. Skala potatis och rotfrukter och skiva dem tunt, gärna i matberedare.
3. Blanda alla ingredienser utom den rivna osten i en stor bunke. Det är enklast att använda händerna. Häll över blandningen i en ugnssäker form. Strö över den rivna osten.
4. Grädda mitt i ugnen tills potatis och rotfrukter är mjuka och gratängen har fin färg, ca 40 minuter.

Rödbetssoppa med japansk twist

Värmande vegogryta med kokos

Recept: Asiatiska sötpotatisbiffar