Grön ärtsoppa med crème fraiche och basilika – krämig och snabblagad vardagsfavorit

Soppan blir härligt krämig och går snabbt och lätt att laga. Perfekt vardagsmat som också passar fint som en festlig förrätt. Vi har använt oss av frysta ärtor i soppan och färska ärtor till toppingen. Servera med spröda rågbrödschips eller ett annat gott bröd.

Recept Lone Kjær  Foto Tia Borgsmidt  

Ärtsoppa med crème fraiche och basilika

4 portioner 

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
500 g frysta ärtor
1 l grönsaksbuljong
1 dl lätt crème fraiche
salt, peppar

Topping:
300 g ärtor i skida
1 msk basilika, färsk
1 dl lätt crème fraiche 

Gör så här:

  1. Skala och hacka löken. Pressa vitlöken.
  2. Värm oljan i en kastrull, fräs lök och vitlök mjuka. Häll i ärtorna i kastrullen, rör om försiktigt. Häll på buljongen, låt ärtorna sjuda på låg värme ca 5 minuter.
  3. Ta av kastrullen från värmen, rör om ordentligt. Blanda i creme fraiche.
  4. Ställ soppan på kylning före servering. Det går även bra att äta soppan varm.
  5. Till servering: Skala ärtorna. Fördela soppan i skålar, toppa med nyskalade ärtor, creme fraiche och färsk basilika. Servera med spröda rågbrödschips.

Näringsvärde

Per portion: 255 kcal, 12 g protein, 12 g fett, 20 g kolhydrater, 10 g fibrer
Glutenfri, rik på antioxidanter
Vitaminer:
C, B1, folat, niacin, B2, B6
Mineraler: Fosfor, zink, magnesium, järn, kalcium