Recept Lone Kjær
Foto Tia Borgsmidt
Ärtsoppa med crème fraiche och basilika
4 portioner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
500 g frysta ärtor
1 l grönsaksbuljong
1 dl lätt crème fraiche
salt, peppar
Topping:
300 g ärtor i skida
1 msk basilika, färsk
1 dl lätt crème fraiche
Gör så här:
- Skala och hacka löken. Pressa vitlöken.
- Värm oljan i en kastrull, fräs lök och vitlök mjuka. Häll i ärtorna i kastrullen, rör om försiktigt. Häll på buljongen, låt ärtorna sjuda på låg värme ca 5 minuter.
- Ta av kastrullen från värmen, rör om ordentligt. Blanda i creme fraiche.
- Ställ soppan på kylning före servering. Det går även bra att äta soppan varm.
- Till servering: Skala ärtorna. Fördela soppan i skålar, toppa med nyskalade ärtor, creme fraiche och färsk basilika. Servera med spröda rågbrödschips.
Näringsvärde
Per portion: 255 kcal, 12 g protein, 12 g fett, 20 g kolhydrater, 10 g fibrer
Glutenfri, rik på antioxidanter
Vitaminer: C, B1, folat, niacin, B2, B6
Mineraler: Fosfor, zink, magnesium, järn, kalcium