Grön ärtsoppa med crème fraiche och basilika – krämig och snabblagad vardagsfavorit

Du kanske tycker att det är lite fusk att använda frysta ärtor till en ärtsoppa, när ärtor är i säsong, men det är superenkelt och soppan får en riktigt fin smak ändå. I gengäld toppas soppan med nyskördade ärtor.

Recept Lone Kjær
Foto Tia Borgsmidt  

Ärtsoppa med crème fraiche och basilika

4 portioner 

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
500 g frysta ärtor
1 l grönsaksbuljong
1 dl lätt crème fraiche
salt, peppar

Topping:
300 g ärtor i skida
1 msk basilika, färsk
1 dl lätt crème fraiche 

Gör så här:

  1. Skala och hacka löken. Pressa vitlöken.
  2. Värm oljan i en kastrull, fräs lök och vitlök mjuka. Häll i ärtorna i kastrullen, rör om försiktigt. Häll på buljongen, låt ärtorna sjuda på låg värme ca 5 minuter.
  3. Ta av kastrullen från värmen, rör om ordentligt. Blanda i creme fraiche.
  4. Ställ soppan på kylning före servering. Det går även bra att äta soppan varm.
  5. Till servering: Skala ärtorna. Fördela soppan i skålar, toppa med nyskalade ärtor, creme fraiche och färsk basilika. Servera med spröda rågbrödschips.

Näringsvärde

Per portion: 255 kcal, 12 g protein, 12 g fett, 20 g kolhydrater, 10 g fibrer
Glutenfri, rik på antioxidanter
Vitaminer:
C, B1, folat, niacin, B2, B6
Mineraler: Fosfor, zink, magnesium, järn, kalcium