Söta rotfrukter, kikärtor och chili gör det här till en både smakrik och budgetvänlig gryta. Servera den tillsammans med tjock yoghurt, örter och citronklyftor.
Recept: Maria Zihammou
Foto: Lee Kearney
Het kikärtsgryta med rotfrukter
4 portioner
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
1 kålrot, ca 500 g
1 squash
2–3 msk olivolja
1 tsk harissa eller annan chilipasta
5 dl vegetarisk buljong
1 burk kikärtor, ca 400 g
flingsalt och svartpeppar
Servering
1 dl tjock yoghurt
1/2 dl grovhackad bladpersilja eller mynta
1 citron, i klyftor surdegsbröd
Gör så här
1. Gör ett snitt längs med purjolöken och skölj den ren med iskallt vatten. Skär i skivor. Skala och finhacka vitlöken.
2. Skala morötter och kålrot och skär i mindre bitar. Skär squashen i skivor.
3. Hetta upp olja i en rejäl kastrull och fräs purjolök och vitlök tills de mjuknat utan att ta färg.
4.Tillsätt morötter och kålrot tillsammans med harissa och buljong. Låt grytan få ett uppkok och sjud den under lock i 10 minuter.
5. Tillsätt väl avrunna och sköljda kikärtor. Sjud tills alla grönsaker är mjuka, cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
6. Servera tillsammans med tjock yoghurt, örter, citronklyftor och ett gott surdegsbröd.
Senaste vegorecepten från Tidningen Hälsa:
-
Slät soppa med spenat, broccoli och ärtor – värmande gott
-
Sötpotatisnudlar med misodressing
-
Grön durrasallad med brysselkål och krämig rödbetsdressing
-
Krämig frukostgröt på hirs, gurkmeja och kokosmjölk
-
Kålrabbi med färskost och fikontopping: Vinterns vackraste tilltugg
-
Fyllda auberginerullar med fetaostkräm, valnötter och granatäpple