Det är ren grön glädje när denna superenkla och goda soppa med gurka och avokado finns i skålarna. Soppan serveras kall med den goda toppingen till.
Recept Lone Kjær Foto Tia Borgsmidt
Kall gurk- och avokadosoppa med topping
4 portioner
2 gurkor
2 avokador
2 salladslökar
1 grön chili
1 citron, saften
5 dl grekisk yoghurt, 10%
2 dl grönsaksbuljong
salt, peppar
Topping:
2 msk bovetekärnor
1 grön chili
1 knippe salladslök
Gör så här:
- Skala gurkorna, halvera och tärna dem. Halvera avokadorna, ta bort kärnorna och tärna avokadoköttet. Skala och hacka löken.
- Dela chilin på längden, skrapa ur kärnorna och hacka den grovt. Lägg gurka, avokado, lök och chili i en blender.
- Pressa över citronsaft och tillsätt yoghurt. Mixa till en slät, krämig konsistens. Justera konsistensen med kall buljong, beroende på hur tjock du vill ha soppan. Smaka av med salt och peppar.
- Topping: Rosta bovetekärnorna gyllene i en torr panna. Tag pannan från värmen och låt kallna.
- Öppna chilin, skrapa ur kärnorna och finhacka. Skär bort rotfästet och den översta delen på salladslöken och strimla den.
- Servera soppan i portionsskålar, toppa med rostade bovetekärnor, salladslök och chili.
Per portion: 344 kcal, 10 g protein, 25 g fett, 19 g kolhydrater, 4 g fibrer
Glutenfri, antioxidantrik, lågkolhydrat
Vitaminer: C, folat, E, B6, niacin, A, B2 Mineraler: Zink, fosfor, kalium, kalcium, magnesium
Fler läckra sommarrecept från Hälsa:
Sparris i foliepaket med parmesansmör och pinjenötter
Mexikanska raw food-wraps med hembakade tortillabröd
Nyttig nicecream med nötter, bär och choklad
Se fler recept på soppa och alla våra vegorecept