Recept och foto Birgitta Höglund ur boken ”Baka med frukt & grönt”
Glutenfria blåbärsbullar
10 portioner
1 1⁄2 dl kokosnötsmjöl
0,75 dl psylliumhusk
1 msk mald kardemumma
2 tsk bakpulver
ca 1–2 krm salt
8 kärnfria dadlar
100 g smör eller kokosolja
1 dl mjölk eller kokosmjölk
6 ägg
Till pensling:
1 uppvispat ägg
Blåbärsfyllning:
4 kärnfria dadlar
50 g rumstempererat smör eller kokossmör
1 tsk vaniljextrakt eller vaniljpulver
2 dl blåbär
1 dl hackade mandlar
Gör så här:
1. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Skär dadlarna i små bitar. Smält smöret och tillsätt dadlar och mjölk. Mixa slätt direkt i kastrullen med stavmixer.
2. Vispa äggen till riktigt tjockt skum med elvisp, det tar ca fem minuter. Tillsätt smörblandningen och vispa en minut till. Vänd ner äggsmeten i mjölblandningen, blanda om väl. Låt svälla i 15 minuter.
3. Gör under tiden fyllningen. Skär dadlarna i små bitar och mixa med det mjuka smöret och vaniljen. Vänd ner blåbär och mandelhack.
4. Sätt ugnen på 175°. Ta upp och knåda degen lite lätt, är den kletig så knåda in lite mer kokosnötsmjöl. Forma till en rulle som skärs i jämna bitar och rullas till bullar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
5. Gör ett hål med tummen i varje bulle och fördela blåbärsfyllningen i hålen med hjälp av en tesked. Pensla bullarna tunt med det uppvispade ägget. Grädda i mitten av ugnen i ca 25–30 minuter tills bullarna fått fin färg. Låt kallna på galler.
6. Förvara bullarna i en burk eller påse i kylen eller frys in och ta fram efterhand.
Per portion: 256 kcal, 8 g protein, 20 g fett, 9 g kolhydrater, 10 g fibrer
Glutenfri, lågkolhydrat
Vitaminer: E, A, B12, B2, D
Mineraler: Selen, zink, magnesium, järn