Därför gör det ont i axlarna – och tipsen som lindrar smärtan

Värk i axlar och nacke är väldigt vanligt och oftast går smärtan över av sig själv. Men varför får vi ont och blir stela? Här är de vanligaste orsakerna till besvären. Och hur du kan lindra dem.

Text Eva Boholm 
Foto Getty Images

Axeln är en av kroppens rörligaste leder. Axlarna kan vridas, roteras och böjas åt alla håll. Men rörligheten har ett pris – axeln utsätts ofta för slitage och belastningsskador. Här är de 6 vanligaste orsakerna till att det gör ont:   

1. Stela och snedbelastade muskler 

Oavsett om man är vältränad eller otränad så kan axlarna snedbelastas och göra ont. Du har kanske tränat ensidigt på gymmet, i exempelvis en roddmaskin? Eller burit tunga matkassar från livsmedelsbutiken? Även stillasittande framför datorn kan ge besvär.

Tänk på att: Variera din träning så att musklerna i axeln inte överbelastas. Byt ställning ofta om du jobbar länge framför datorn. 

2. Förslitning och åldrande

Ju äldre vi blir desto tunnarre och ömtåligare blir den så kallade rotatorkuffen i axeln. Den består av fyra muskler som omger axeln. Förslitning i rotatorkuffen brukar kännas på framsidan av axeln. 

Tänk på att: Om du har ont här är det extra viktigt att du värmer upp ordentligt inför ett träningspass. Stabilitetsträning brukar också hjälpa. Artros kan också vara orsaken bakom värk i axlarna.

3. Tunga lyft 

När vi böjer oss ner och hugger tag i exempelvis en tung kartong eller kasse kan det hugga till i axeln. Plötsliga ansträngningar kan påverka muskler, leder och bindväv så att vi får ont.

Tänk på att: Håll musklerna i trim med träning så att du har muskelstyrkan som krävs för att lyfta saker i vardagen. 

4. Frusen skuldra 

Frozen shoulder beror på att ledband och ledkapseln som stabiliserar axelleden, krymper och förtjockas. Det här tillståndet brukar drabba personer över 40 år. Besvären sitter i under flera månader och ibland år. Ofta läker de ut av sig själv.

Tänk på att: Vänd dig gärna till en sjukgymnast för tips på rörelser som både lindrar smärtan och mjukar upp stela muskler. Stretchövningar hjälper dig att bli mer rörlig. Värme brukar lindra skönt på det drabbade området.

5. Diskbråck

Diskbråck innebär att en disk i nacken har brustit och trycker på nerver i området. Stark smärta i både axlar och nacke brukar vara kännetecknen. Om du misstänker diskbråck bör du söka läkarvård.

Tänk på att: Vid diskbråck är det viktigt med träning för att stärka musklerna i axlar och nacke och för att behålla rörligheten. Du kan behöva smärtlindrande medicin om värken är väldigt svår.

6. Bursit/slemsäcksinflammation

I axlarna finns slemsäckar som fungerar som stötdämpare i leden och underlättar rörligheten. Om leden utsätts för tryck och överbelastning kan en inflammation uppstå i slemsäcken, vilket kallas bursit. En svullnad och förträngning uppstår i leden vilket ger snärta när man anstränger axlarna och ömhet när man trycker på svullnaden. 

Tänk på att: Undvik att utsätta leden för tryck och belastning som gör ont. Det är viktigt att du håller leden rörlig med enkla övningar som en sjukgymnast kan tipsa om. I svåra fall kan kortisoninjektioner hjälpa men ofta läker inflammationen ut av sig själv.