5 bär som skyddar ditt hjärta

Text Marie Flodin  Foto Getty Images

Forskning har visat att de kvinnor som åt blåbär och jordgubbar mer än tre gånger per vecka löpte 32 procents lägre risk att drabbas av hjärtinfarkt jämfört med dem som inte åt bär oftare än en gång i månaden.
Hemligheten kan enligt forskarna vara en typ av flavonoider — en sorts antioxidanter som ger röda och blå bär dess färg. Man tror att flavonoider skyddar kärlväggarna och gör blodplättarna mindre kladdiga, vilket gör att risken för hjärtinfarkt minskar. Flavonoider kan också påverka kolesterolet i viss grad. Här är fem bär som kan skydda ditt hjärta: 

5 bär som skyddar ditt hjärta

1. Lingon 

Lingon visade sig i en studie vid Lunds universitet motverka fetma, ge stabilt blodsocker och bra kolesterolvärde. Ett riktigt superbär! Lingon innehåller bensoesyra, ett naturligt konserveringsmedel.

5 bär som skyddar ditt hjärta

2. Blåbär

Blåbär är fulla med antioxidanter, som skyddar cellerna från att åldras i förtid. Blåbär är det livsmedel som innehåller mest antioxidanter av typen antocyaniner.
Tips!
Frysta blåbär bevarar sina antocyaniner och förlorar bara en del av sitt C-vitamin. De håller i frysen upp till ett år.

5 bär som skyddar ditt hjärta

3. Tranbär

Tranbär innehåller mycket antioxidanter, C-vitamin och flera mineraler. Liksom blåbär, innehåller de ett ämne som hindrar bakterier från att fästa i urinvägarna, vilket kan orsaka urinvägsinfektion. De lär även kunna hjälpa till att hindra bakterier från att få fäste i kroppen. Extrakt av tranbär används till kosttillskott, främst för urinvägarna.
Tips!
Blanda en näve torkade tranbär i sallader, müsli eller smoothies för att få i dig bärens hälsosamma näringsämnen varje dag. 

5 bär som skyddar ditt hjärta

4. Jordgubbar 

Jordgubbar är sommarens storfavorit! Den har fem till tio gånger högre halt av antioxidanter än äpplen. De innehåller mycket C-vitamin, fibrer, kalium, och antocyaniner.

 

5 bär som skyddar ditt hjärta

5. Krusbär

Krusbär är rika på kalium, A-vitamin, magnesium och kalcium. En portion krusbär innehåller ungefär 20 gånger så mycket C-vitamin som motsvarande mängd apelsin.
Visste du att kalcium användes för att lindra problem med hjärtat förr i tiden? 

Maten du ska äta –för ett långt och friskt liv!

Recept: Hembakade blåbärsbullar utan socker och gluten

Hund är bra för hjärtat