Recept och foto Birgitta Höglund ur boken ”Baka med frukt och grönt”
Sötpotatisbröd i stekpanna
6 portioner
200 g sötpotatis
1⁄2 dl varmt vatten från potatiskoket
2 msk olivolja
2 dl bovetemjöl
1⁄2 dl kokosnötmjöl
1 msk potatismjöl
1 tsk torrjäst
1 tsk bakpulver
1 tsk psylliumhusk
ca 1⁄2–1 krm salt
Gör så här:
1. Skala sötpotatisen och skär i små bitar, lägg i en kastrull och täck med lättsaltat vatten. Koka dem mjuka i ca 10 minuter. Sila av vattnet och ta vara på 1⁄2 dl.
2. Mixa potatisen slät med vattnet och olivoljan. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och rör ner potatissmeten, smaka av så den blir lagom salt. Täck med bakduk och låt jäsa i 45 minuter.
3. Knåda degen väl och forma till små bollar som du plattar till i lite bovetemjöl. Låt dem jäsa övertäckta i 20 minuter.
4. Hetta upp en gjutjärnspanna, borsta av överflödigt mjöl från bullarna. Stek bröden på medelhög värme i ca 4–5 minuter på var sida, passa så de inte blir brända. Låt kallna helt på galler innan du delar dem.
5. Vid serveringen delar du bröden och stryker på vitlökssmör, värm i ugnen på 175° i några minuter tills smöret smält och brödet fått lite färg.
Per portion: 166 kcal, 4 g protein, 6 g fett, 23 g kolhydrater, 4 g fibrer
Glutenfri, mjölkfri
Vitaminer: A, niacin, B6
Mineraler: Magnesium, fosfor
TIPS!
Vitlökssmör till brödet: 100 g rumstempererat smör, 2 finhackade vitlöksklyftor, 1⁄2 dl finhackad persilja, 1 tsk pressad citron. Rör ihop väl, smaka av med smulat flingsalt.