Recept: Sötpotatisbröd i stekpanna

Baka ett supergott och glutenfritt bröd i stekpannan! Sötpotatis och bovetemjöl ger brödet en god och mustig smak. Testa gärna med vårt vitlökssmör till!

Recept och foto Birgitta Höglund ur boken ”Baka med frukt och grönt”

Sötpotatisbröd i stekpanna

6 portioner

200 g sötpotatis
1⁄2 dl varmt vatten från potatiskoket
2 msk olivolja
2 dl bovetemjöl
1⁄2 dl kokosnötmjöl
1 msk potatismjöl
1 tsk torrjäst
1 tsk bakpulver
1 tsk psylliumhusk
ca 1⁄2–1 krm salt

Gör så här:

1. Skala sötpotatisen och skär i små bitar, lägg i en kastrull och täck med lättsaltat vatten. Koka dem mjuka i ca 10 minuter. Sila av vattnet och ta vara på 1⁄2 dl.

2. Mixa potatisen slät med vattnet och olivoljan. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och rör ner potatissmeten, smaka av så den blir lagom salt. Täck med bakduk och låt jäsa i 45 minuter.

3. Knåda degen väl och forma till små bollar som du plattar till i lite bovetemjöl. Låt dem jäsa övertäckta i 20 minuter.

4. Hetta upp en gjutjärnspanna, borsta av överflödigt mjöl från bullarna. Stek bröden på medelhög värme i ca 4–5 minuter på var sida, passa så de inte blir brända. Låt kallna helt på galler innan du delar dem.

5. Vid serveringen delar du bröden och stryker på vitlökssmör, värm i ugnen på 175° i några minuter tills smöret smält och brödet fått lite färg.

Per portion: 166 kcal, 4 g protein, 6 g fett, 23 g kolhydrater, 4 g fibrer
Glutenfri, mjölkfri
Vitaminer: A, niacin, B6
Mineraler: Magnesium, fosfor

TIPS!

Vitlökssmör till brödet: 100 g rumstempererat smör, 2 finhackade vitlöksklyftor, 1⁄2 dl finhackad persilja, 1 tsk pressad citron. Rör ihop väl, smaka av med smulat flingsalt.

Recept: Frökex med kardemumma

Recept: Hembakade kantarellsnurror

Recept: Mexikanska raw food-wraps med hemgjorda tortillabröd