Recept: Vichyssoise med smörfrästa kantareller och tryffelolja

En klassisk, krämig potatis- och purjolökssoppa. Den serveras kall med rostad svamp och några droppar tryffelolja. Perfekt att förbereda och bara ta fram ur kylen.

Recept Lone Kjær  Foto Tia Borgsmidt

Vichyssoise med smörfrästa kantareller och tryffelolja

4 portioner

1⁄2 kg potatis
2 purjolökar
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
1 l grönsaksbuljong
2 1⁄2 dl matlagningsgrädde
salt, peppar
Topping
250 g svamp, t ex kantareller
1 msk smör
salt, peppar
1 tsk tryffelolja

Gör så här:

1. Skala potatisen, skär den i tärningar. Rengör purjolöken noga, skär i tunna ringar.
2. Värm oljan i en kastrull, fräs potatis, purjolök och pressad vitlök, utan att de tar färg.
3. Häll buljongen över grönsakerna, lägg på locket. Låt soppan sjuda ca 15 minuter.
4. Mixa soppan slät, tillsätt grädde, smaka av med salt och peppar. Kyl innan servering.
5. Topping: Rensa svampen, skär av den jordiga delen av foten.Smält smör i en stekpanna, fräs svamparna gyllene på hög värme. Salta och peppra, ta bort dem från värmen.
6. Fördela soppan i skålar, toppa med svamp. Droppa tryffelolja över.

Per portion: 362 kcal, 8 g protein, 21 g fett, 31 g kolhydrater, 7 g fibrer
Glutenfri
Vitaminer: Massvis av vitamin D om man använder kantareller, annars inget. Vitamin C, niacin, B6, folat, E, B1, B2, A
Mineraler: Kalium, fosfor 

Recept: Rotfruktsgratäng med kantareller och getost

Recept: Tortellini med kantareller och spenat

Recept: spenatsoppa med majstopping