Rosacea eller något annat? Därför är det viktigt med rätt diagnos

Har du ytliga blodkärl, rodnader, knottror och ibland variga blåsor i ansiktet? Det kan vara tecken på rosacea. Med rätt diagnos, milda krämer och koll på triggers håller du symtomen under kontroll.

Text Susanne Hovenäs 
Foto Getty Images

Rosacea är en kronisk och inflammatorisk hudsjukdom som i huvudsak drabbar vuxna. Sjukdomen är vanligast hos européer och hos personer med ljus och känslig hud och symtomen kan periodvis vara milda, för att sedan blossa upp i så kallade skov.

Rosacea förväxlas ofta med akne

Sjukdomen utvecklas stegvis och de vanligaste symtomen är att man upplever hetta i huden, rodnad, känslighet och ytliga blodkärl. Även små röda kvisslor och varfyllda ojämnheter kan uppstå, därför förväxlas rosacea ofta med akne och kan ibland felaktigt kallas för vuxenakne. Men vid rosacea har man sällan pormaskar, vilket är vanligt vid akne. En annan skillnad är att rosacea utvecklas i ansiktets centrala delar; kinder, näsa, haka och panna, medan akne kan vara spridd överallt.

Den exakta orsaken till rosacea är fortfarande oklar, men ärftlighet är en av förklaringarna. Man misstänker också att mekanismer som styr blodkärlens funktion i ansiktshuden på något sätt startar inflammationen.

— Rosacea associeras ofta med stress och nervkänslighet. Det finns också studier som visar att de vanliga inomhuskvalstren, så kallade demodex, kan trigga rosacea. Men troligen bara hos individer som har en benägenhet att få hudsjukdomen, säger Johanna Gillbro, forskare och doktor i experimentell dermatologi.

Viktigt med rätt diagnos vid misstänkt rosacea

Första hjälpen mot rosacea och blossande hud
Johanna Gillbro är forskare och doktor i experimentell dermatologi.

En släkting till rosacea är perioral dermatit, som manifesterar sig som rodnad, små knottror och utslag kring munnen och ibland under näsan.

— Oftast är det inte lätt att själv avgöra om det är rosacea, akne eller perioral dermatit du har. Och eftersom det är stor skillnad på behandlingsmetoderna är det viktigt med rätt diagnos. Felbehandling kan vara förödande. Kortison, som används mot eksem, kan till exempel kraftigt förvärra perioral dermatit, säger Johanna Gillbro.

LÄS ÄVEN: Vanliga misstaget i din hudvårdsrutin kan leda till rosacea

När man väl har fått sin diagnos av en hudläkare handlar det främst om att lugna symtomen eftersom rosacea inte går att bota permanent. Den vanligaste behandlingen är att smörja utvärtes med krämer som dämpar rodnaden.

Även antibiotika och azelainsyra används, eftersom de innehåller ämnen med antiinflammatoriska egenskaper.

— Varför antibiotika har effekt på rosacea vet man inte exakt, men om teorin stämmer att det är bakterier som växer i huden på grund av kvalsteravföring, så kan det vara förklaringen.

Varsam behandling med lugnande produkter

Att behandla huden varsamt med milda produkter som innehåller barriärstärkande, antiinflammatoriska och lugnande ingredienser kan alltså lindra rodnaden, men Johanna Gillbro understryker att det inte är tillåtet att sälja kosmetikaprodukter för behandling av rosacea inom EU, eftersom rosacea ses som en hudsjukdom.

— Som de flesta vet finns det ändå produkter som marknadsförs mot rosacea. Man hävdar då att produkterna minskar inflammationen eller minskar nervkänsligheten i drabbad hud. Men man ska vara försiktig, i en nyligen publicerad studie där 3 000 personer deltog kunde man till exempel se att överdriven användning av kosmetik och starka rengöringsprodukter förvärrade rosacea avsevärt, säger Johanna Gillbro.

Börja med att föra hud-dagbok

Rosacea är en mycket individuell och multifaktoriell hudsjukdom. Det betyder att en viss behandling fungerar för någon, medan den kanske inte hjälper andra. Ett sätt att försöka kartlägga och identifiera din egen rosacea är att föra hudvårdsdagbok där du skriver upp datum, vad du ätit och gjort det senaste dygnet för att sedan försöka hitta samband mellan faktorer och skov.

En annan behandlingsmetod som blivit allt vanligare är att injicera hyaluronsyra på olika punkter i huden, men det är inget Johanna Gillbro rekommenderar.
— Jag har inte sett några vetenskapliga studier på injektion av hyaluronsyra som behandlingsform för rosacea. Däremot finns det en italiensk vetenskaplig artikel där dermatologerna observerade en rosacealiknande biverkan av just hyaluronsyrafillers.

LÄS ÄVEN: Ansiktsyoga: Få slätare hy på naturlig väg

Vad säger då den senaste forskningen?

— Man studerar just nu kopplingen mellan tarm och hud, speciellt i samband med mikrobiomet — vår hudflora respektive tarmflora — där viss obalans har upptäckts hos patienter med rosacea, säger Johanna Gillbro, men påpekar att mer forskning krävs för att utreda om det finns någon behandlingsform i relation till dessa studier som kan användas.  

Olika rosaceatyper:

Rosacea är ett vanligt kroniskt och inflammatoriskt hudproblem som i huvudsak drabbar vuxna och som delas in i fyra typer:

 • Den vanligaste typen utmärks av periodvisa rodnader och kvarstående märken centralt i ansiktet. Med tiden blldar rodnaden ytliga blodkärl.
 • Den andra typen karaktäriseras av permanent hudrodnad samt plitor som kommer och går.
 • Tredje kännetecknas av förstorad näsa och grova porer.
 • Den fjärde typen ger upphov till inflammation i ögats yttre delar, torrhetskänsla, rodnade ögonfranskanter, ökad produktion av tårvätska och vaglar.

Rosacea drabbar både män och kvinnor och över fem prodcent av världens befolkning upplever åkomman i någon av de här formerna, vanligast i åldrarna 45 – 60 år. På senare år har sjukdomen ökat hos kvinnor mellan 30 och 40 år med nordisk härkomst.

Det här kan trigga rosacea:

 • Sol, värme, köld, temperaturväxlingar och blåst
 • Alkohol
 • Heta drycker, stark och kryddad mat
 • Stress
 • Kortisonpreparat
 • Irriterande kemikalier
 • Gluten och mejeriprodukter
 • Överdriven rengöring

Milda hudvårdsprodukter vid rosacea

Att behandla huden varsamt med milda, antiinflammatoriska och lugnande ingredienser kan lindra besvär vid rosacea. Prova dig fram till produkterna som passar dig bäst. Här är några av våra tips:

Första hjälpen mot rosacea och blossande hud

Utjämnande

The Concealer no. 85 Green är en gröntonad concealer som hjälper till att täcka och neutralisera specifikt rödaktiga toner och rodnader på huden, 269 kr, Mádara, happyfoodstore.se

Första hjälpen mot rosacea och blossande hud

Lugnande

Serumet Antirouge innehåller bland annat extrakt från hästkastanjens frukt, är välgörande för blodkärlens väggar, underlättar blodflödet och har antiinflammatoriska egenskaper. Passar särskilt bra för känslig hud, 249 kr/30 ml, Maria Åkerberg, www.lyko.se

Första hjälpen mot rosacea och blossande hud

Vårdande

Soothe me balm från Edible Beauty är ett lugnande och vårdande balm, som rengör och ger näring till problemhud. Innehåller en kombination av kamomill, gurka och gotu kola samt ringblomma och echinacea, som verkar antimikrobiellt för tilltäppt hud, 409 kr/50 ml, www.bangerhead.se

Vårdande tips för hyn:

 • Tvätta ansiktet med vatten eller mild rengöringslotion.
 • Mjukgörande krämer ökar effekten av övrig behandling.
 • Undvik irriterande, starka och uttorkande kosmetika- eller hudvårdsprodukter.
 • Kamouflerande smink, till exempel gröntonade produkter, kan dölja rodnad. 
 • Använd solskyddskrämer med hög skyddsfaktor, 30–50 spf.
 • Vid ögonsymtom ska du använda solglasögon.