Sommargott till kvällsfikan: Morotskaka med syrlig smak av apelsin

Det här är en härlig, saftig och syrlig morotskaka. Morötter ger kakan en fin och söt smak och tillför fibrer och nyttiga antioxidanter, som till exempel betakaroten. Morot och apelsin är en toppenkombination som blir riktigt gott tillsammans!

Text Mai-Lis Hellénius  Foto Ulrika Ekblom ur boken ”Ta en kaka till!”

Morotskaka med syrlig smak av apelsin

12 bitar

150 g hasselnötskärnor
1 1⁄2 dl strösocker
3 ägg
2 medelstora morötter, fint rivna
1 ekologisk apelsin, rivet skal
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Dekoration:
1 dl florsocker
1 1⁄2 msk pressad apelsin
1 ekologisk apelsin, fint strimlat skal
Till formen:
olja
ströbröd

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175° eller 150° varmluft.
2. Smörj och bröa en rund form med hål i mitten som mäter 1 1⁄2 liter.
3. Rosta nötterna i en panna på medelvärme cirka 3–5 minuter tills det tunna skalet börjar spricka. Skaka pannan då och då. Häll nötterna i en ren kökshandduk och gnugga av det mesta av skalen när de svalnat. Kör dem i en matberedare med knivinsats tillsammans med 1⁄2 dl av sockret tills det är finfördelat.
4. Vispa äggen och resten av sockret med elvisp tills det är pösigt. Blanda i nötblandningen, de rivna morötterna och apelsinskalet. Vänd i mjölet blandat med bakpulvret och häll smeten i formen.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter tills en sticka är torr när du sticker i kakan. Låt kakan svalna helt innan den stjälps upp.
6. Vispa ihop florsocker och apelsinsaft och skeda över den kalla kakan. Dekorera med apelsinskalsstrimlor.

Per bit: 203 kcal, 4 g protein, 11 g fett, 22 g kolhydrater, 3 g fibrer
Mjölkfri
Vitaminer: E, A, B12, folat, niacin
Mineraler: Fosfor, magnesium, zink

Fler goda recept med morötter:

Hembakade morotsfrallor med hummus

Sötpotatis- & morotsvåfflor

Morotssoppa med ingefära