Text Mai-Lis Hellénius
Foto Ulrika Ekblom ur boken ”Ta en kaka till!”
Morotskaka med syrlig smak av apelsin
12 bitar
150 g hasselnötskärnor
1 1⁄2 dl strösocker
3 ägg
2 medelstora morötter, fint rivna
1 ekologisk apelsin, rivet skal
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Dekoration:
1 dl florsocker
1 1⁄2 msk pressad apelsin
1 ekologisk apelsin, fint strimlat skal
Till formen:
olja
ströbröd
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175° eller 150° varmluft.
2. Smörj och bröa en rund form med hål i mitten som mäter 1 1⁄2 liter.
3. Rosta nötterna i en panna på medelvärme cirka 3–5 minuter tills det tunna skalet börjar spricka. Skaka pannan då och då. Häll nötterna i en ren kökshandduk och gnugga av det mesta av skalen när de svalnat. Kör dem i en matberedare med knivinsats tillsammans med 1⁄2 dl av sockret tills det är finfördelat.
4. Vispa äggen och resten av sockret med elvisp tills det är pösigt. Blanda i nötblandningen, de rivna morötterna och apelsinskalet. Vänd i mjölet blandat med bakpulvret och häll smeten i formen.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter tills en sticka är torr när du sticker i kakan. Låt kakan svalna helt innan den stjälps upp.
6. Vispa ihop florsocker och apelsinsaft och skeda över den kalla kakan. Dekorera med apelsinskalsstrimlor.
Per bit: 203 kcal, 4 g protein, 11 g fett, 22 g kolhydrater, 3 g fibrer
Mjölkfri
Vitaminer: E, A, B12, folat, niacin
Mineraler: Fosfor, magnesium, zink