Recept: Italienska mandelkakor utan gluten

Fikakulturen finns inte alls på samma sätt i Italien som i Sverige, men en liten mandelkaka eller mandelskorpa blir du ofta serverad till espresson. Prova att baka dem själv, de blir suveränt goda!

Recept: Mai-Lis Hellénius ur boken Ta en kaka till!
Foto: Ulrika Ekblom

Italienska mandelkakor

25 stycken

200 g sötmandel
1 dl florsocker
2 msk apelsinmarmelad
2 äggvitor
Dekoration
1 msk florsocker

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200° eller 175° varmluft. Om du vill kan du rosta mandeln i en torr panna cirka 3–5 minuter på medelvärme. Skaka pannan då och då. Rostningen ger en djupare smak till mandeln.

2. Kör den rostad eller orostad i matberedare med knivinsats till ett halvgrovt mjöl. Blanda väl med florsocker och apelsinmarmelad till en klumpfri blandning.

3. Vispa äggvitorna till ett hårt skum med elvisp och vänd försiktigt ner i mandelblandningen till en smet.

4. Klicka ut 25 kakor på bakpappersklädda plåtar. Grädda cirka 10 minuter mitt i ugnen så att de får en gyllene färg. Låt svalna helt och pudra över florsocker.

Per styck: 63 kcal, 2 g protein, 4 g fett, 4 g kolhydrater, 1,5 g fibrer
Glutenfri, mjölkfri
Vitaminer: E, B2, niacin
Mineraler: Magnesium, fosfor, zink

Messmörsbröd med blåbär och mandel

Parmesankakor med rödbetskräm

Timjankakor med örtte