Ständigt frusen? Här är 6 anledningar som kan ligga bakom

Hör du till dem som ständigt går omkring och huttrar – trots att andra runtomkring dig verkar helt oberörda? Kanske ligger något av följande tillstånd bakom? I sådana fall finns det mycket du kan göra åt det!

Text Ingvild Hagen Översättning Malin Gavelin Foto Getty Images

6 orsaker till att du fryser mer än andra

1. Dålig blodcirkulation

Om händer och fötter alltid är kalla medan resten av kroppen känns normalvarm tyder det på att din blodcirkulation inte fungerar riktigt som den ska. Det kan vara ett tecken på en begynnande hjärt-kärlsjukdom eller åderförkalkning. Raynauds fenomen är ett annat tillstånd som beror på att blodkärlen reagerar på ett onormalt sätt, bland annat på kyla. De drar ihop sig till ett slags övergående kramp som gör att fingrar, och ofta även tår, tillfälligt får dålig blodcirkulation.

Råd: Be din husläkare om en utredning.

2. Järnbrist

Om du inte får i dig tillräckligt mycket järn kan du drabbas av järnbrist. Det kan bero på dålig kosthållning, blodförlust eller på att kroppen inte tar upp järn i tillräckligt stor utsträckning.

Råd: Bönor och gröna bladgrönsaker hjälper till att fylla på dina järndepåer. Är du inte vegetarian kan du äta rött kött, men även kyckling.

3. Hypotyreos

Sköldkörtelrubbningar eller låg ämnesomsättning är en vanlig orsak till att man känner sig frusen. Tillståndet beror på för låg utsöndring av ämnesomsättningshormonet tyroxin från sköldkörteln ut till blodet och alla kroppens celler.

Råd: Även här får du bäst hjälp av din husläkare som kan göra en utredning.

4. För lite sömn

Sömnbrist påverkar vårt nervsystem och de mekanismer i hjärnan som reglerar kroppstemperaturen. Även förbränningen påverkas när du sover
för lite.

Råd: Försök skapa regelbundna sömnrutiner där du lägger dig och går upp vid ungefär samma tider. Lägg undan mobiler och andra skärmar några timmar före läggdags.

5. Brist på vitamin B12

Om du inte får i dig tillräckligt mycket järn kan du drabbas av järnbrist. Det kan bero på dålig kosthållning, blodförlust eller på att kroppen inte tar upp järn i tillräckligt stor utsträckning.

Råd: B12 finns främst i animalisk kost som ägg, fisk, rött kött och kyckling och i mejeriprodukter. Är du vegan behöver du ta tillskott och det kan även gälla dig som är vegetarian och äter sparsamt med ägg och mejeriprodukter. Brist på B12 kan också bero på problem med att ta upp vitaminet i tarmen.

6. Biverkningar av läkemedel

Många mediciner ger biverkningar i form av frusenhet — till exempel betablockerare. Detta är mediciner som fungerar som en ”handbroms” för hjärtat så att det slår långsammare. Därmed pumpar även blodet långsammare runt i kroppen och det är lätt att känna sig extra frusen.

Råd: Diskutera möjligheterna till ett medicinbyte med din läkare.