ta hand om huden i vinter

Ta hand om huden i vinter: Produkterna värda att investera i

Vintern och kylan är här och sätter sina spår. Inte minst på huden som gärna blir torr och stram. Men det finns åtgärder du kan ta till för att skydda den på bästa sätt, och vissa produkter är extra bra att investera i under den kalla årstiden.

Text: Susanne Hovenäs
Foto: Getty Images

Hallå där…

…hud-, spa- och aromaterapeuten Katties Åkesson med över trettio år i hudvårdsbranschen och som driver Me Anima med svensktillverkade produkter som bygger på vegetabiliska oljor.

Ska man använda olika produkter på sommaren och vintern?

— Vi har ett klimat som gör att vi behöver anpassa vår hud till alla olika årstider. Både inom- och utomhusluften är mer torr på vintern och mer fuktig på sommarhalv­året. Detta gör att huden reagerar olika beroende på hudtyp och känslighet. Vi behöver framför allt mer fett under vinterperioden, men man ska tänka på att skydda huden året runt för att få en god balans på hudbarriären. På sommaren är solstrålarna den värsta fienden och då är det viktigt med ett bra solskydd. Och på vintern är det kyla och vind som huden behöver försvaras mot.

Hur skyddar jag huden bäst mot kyla?

— Du behöver ha produkter med mindre fukt då kyla och vind utsätter vår hud, och det är lättare att få frostskador ju kallare det är. Ska du vara ute mycket under dessa perioder, undvik att tvätta huden på morgonen, smörj istället in med en fet kräm utan vatten eller en riklig hudvårdsolja beroende på aktivitet. Huden torkar ut mer under vintertider så det gäller att vårda huden efter behov.

Hud-, spa- och aromaterapeuten Katties Åkesson.

Hur ofta ska jag smörja in huden generellt?

— Morgon och kväll är mest normalt, annars efter behov. Här handlar det mer om du har hud som är extremt känslig för uttorkning, då räcker inte bara oljor utan även en fet kräm behövs.

Kan man överanvända hudkräm?

— Man blir torrare med åren och jag tycker att man ska smörja huden om det behövs, för att vårda och skydda. Annars kan problemen bli värre och huden blir både stram och torr i onödan. Vi lever i ett klimat där hud, hår och naglar behöver få lite extra hjälp med krämer och oljor. Huden vill ha en fin fukt- och fetthalt för att hålla sig frisk och ha ett bra skydd mot yttre påverkan. Så jag skulle inte säga att man kan överanvända hudkräm, men det gäller förstås att använda produkter med skonsamma och närande ingredienser.

3 måsten för vinterhuden:

Ansiktsolja

Morotsolja är en riktig klassiker inom ansiktsvård och det är kanske inte så konstigt då det är en tunn olja som snabbt går in i huden och får trött och torr hud att piggna till. Carrot Oil från Föllinge innehåller dessutom avokado- och jojobaolja samt squalen som ger huden näring, vård och gör den silkesmjuk, 169 kr/15 ml, follinge.com

Fet nattkräm

Boosta huden under natten med en extra fet kräm. Night Balm från Maria Åkerberg är en silkeslen ansiktsbalm för alla hudtyper, som kapslar in fukt och hjälper huden att återuppbyggas under natten, 349 kr/50 ml, skogsrospa.se

Allroundkräm

Organic Calendula Balm från Odylique by Essential Care är en 100 procent ekologisk ringblomssalva utan vatten för torr hud. Den funkar både som skyddande ansiktskräm kalla vinterdagar och på extra torra kroppspartier, som till exempel armbågar. Ger även fint glow under smink på torr hy, 219 kr/50 g, glimja.com