Odla egen aloe vera: Prydnadsväxt & hudvårdsstjärna i en och samma kruka

En av våra mest kända krukväxter är också en mycket användbar växt. Den ingår nämligen ofta som en ingrediens i läkemedel och friskvårdsprodukter.

Text: Norske bilder, Marie Flodin
Foto:
Norske bilder, Getty Images

Många av oss har en aloe vera-planta hemma. Växten har ett intressant, kaktusliknande utseende och just därför är den en populär prydnadsväxt i många hem.

Men det är också vanligt att höra talas om växten som en ingrediens när man talar om medicin, välbefinnande och hälsa.

Det är den geléliknande saften inuti aloeplantans blad som har en läkande effekt på hudskador. Så har du till exempel bränt dig i solen eller har torr hud kan du smörja in dig med aloe vera, som har en skön kylande verkan och lindrar snabbt. Saften är en vanlig ingrediens i krämer och schampo.

Den tillför fukt och hjälper mot klåda i hårbotten. Aloe vera är även en ingrediens i solkrämer, som kan skydda mot hudcancer. Den klibbiga, näringsrika saften är antiinflammatorisk, antiseptisk och svampdödande. Den innehåller mineraler, enzymer, aminosyror och en stor mängd vitaminer, som A, B, C och E.

LÄS ÄVEN: Strålande hud under klimakteriet: Produkter och vanor som återställer balansen

Du kan enkelt odla aloe vera hemma, det är en växt som inte är särskilt krävande och som passar även den som inte har de grönaste fingrarna. Den tål att torka ut och utsätts sällan för skadedjur eller sjukdomar. Aloe vera trivs bäst att stå ljust, gärna soligt, året om. På sommaren kan du gärna ställa ut den på en solig och skyddad plats. Men glöm inte att ta in den innan frosten på hösten! På vintern kan växten gärna stå på en sval plats. Den behöver gott om ljus, men bara sparsamt med vatten.

Växten tål torka tack vare sina kraftiga blad. Låt jorden torka upp ordentligt mellan vattningarna. Den trivs bäst i sandblandad jord eller kaktusjord.

Terrakottakrukor ger en luftigare miljö än plastkrukor och är därför bra för aloeplantan.

Små plantor dyker upp runt moderplantan. Dessa bör tas bort och eventuellt planteras om. Blir krukan för trång ökar risken för skadedjur och dessutom hämmas tillväxten.

Så tar du en stickling på en aloe vera-planta

Skär av ett blad från din aloe vera med en vass kniv. Låt bladet ligga och torka i tre till fyra dagar. Plantera den sedan i en kruka med lecakulor i botten och sandblandad jord. Vattna inte plantan förrän efter omkring två veckor. Vattnar du för tidigt riskerar du att rötterna ruttnar.

LÄS ÄVEN: Läk kroppen och få finare hud – med hjälp av ansiktszonterapi

Gör din egen aloe vera-gel

Vill du dra största möjliga nytta av aloe verans goda egenskaper ska du använda en helt naturlig variant av gelen. Bäst är att använda din egen hemmagjorda aloe vera-gel, men använd en ekologisk variant av växten så att du undviker kemikalier.

Du behöver:

3 blad aloe vera
1 msk citronjuice
1 msk vetegroddsolja

Gör så här:

  1. Skär av en bit av nederdelen på tre blad.
  2. Ställ bitarna upprätt i ett glas i 15 minuter eller mer, så att bladen blir av med aloin, en substans som kan vara giftig och som är gulaktig och laxerande.
  3. Skölj bladen ordentligt. Skär dem på längden, ta en sked och skrapa ur den genomskinliga gelen. Häll gelen i en skål.
  4. Blanda i citronjuice och vetegroddsolja. Vispa tills du har en kräm med vit nyans. Du maximerar gelens egenskaper genom att tillsätta vitamin E och andra oxidanter.
  5. Häll gelen i en glasburk med lock. Förvara i kylen. Håller i en vecka, men kan hålla i upp till en månad.

LÄS ÄVEN: Så länge håller smink, hudvård och hårprodukter

Det här kan du använda aloe vera-gel till:

  • Öppna igentäppta porer och slippa pormaskar.
  • Rena och återfukta huden.
  • Lindra inflammation, irritation, klåda och eksem.
  • Minska negativa effekter av solen.
  • Behandla torrsprickor på hälar och händer.
  • Lindra brännmärken.
  • Motverka tidiga ålderstecken.

OBS! Använd gelen utvärtes, men ät den inte! Då kan du få diarré.

LÄS ÄVEN: Vanliga misstaget i din hudvårdsrutin kan leda till rosacea