Ett läckert tilltugg med juliga smaker – perfekt till det veganska glöggminglet! Toppa ett gott kex med saffranssmakande pumparöra och frasiga grönkålschips.
Av: Cecilia Davidsson
Foto: Eva Hildén
Pumpa är en färgstark vintersquash, just dessa sorter kommer från Japan men odlas numera även i Sverige. Det fina med dem är förutom att de är näringsrika och vackra är att du kan äta skalet på dem. Byt ut sorten mot en mer vanlig butternutpumpa, morot eller sötpotatis.
Pumparöra med saffran & citron
14 portioner:
800 g pumpa, Hokkaido eller Uchiki Kuri (det går också bra med butternutpumpa, morot eller sötpotatis)
2 msk olivolja
1 msk kokosolja
½ g saffran
½ tsk chiliflingor
½ citron, zest och juice
1 tsk örtsalt
2 msk tahini, gärna ljus
½-1 dl vatten för konsistens
Till servering:
Kex eller tunna rostade surdegsbröd
Grönkålschips
Svartpeppar från kvarn
Så här gör du pumparöra med saffran & citron:
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Tvätta av pumpan, skär av ändarna, dela den och gröp ur kärnorna.
- Dela pumpan, lägg på en plåt och ringla över olivolja och kokosolja.
- Baka av i ugnen ca 30 minuter tills den mjuknat.
- Mixa den bakade pumpan i en matberedare tillsammans med resterande ingredienser. Tillsätt lite vatten åt gången för att justera konsistensen. Smaka av och förvara svalt tills servering.
- Använd med fördel en spritspåse att förvara röran i.
- När det är dags att servera: Spritsa ut röran på kexen och toppa med grönkålschips och lite nymalen svartpeppar.
Senaste vegorecepten från Tidningen Hälsa:
-
Slät soppa med spenat, broccoli och ärtor – värmande gott
-
Sötpotatisnudlar med misodressing
-
Grön durrasallad med brysselkål och krämig rödbetsdressing
-
Krämig frukostgröt på hirs, gurkmeja och kokosmjölk
-
Kålrabbi med färskost och fikontopping: Vinterns vackraste tilltugg
-
Fyllda auberginerullar med fetaostkräm, valnötter och granatäpple