Goda anledningar att äta grapefrukt: Sänker blodtrycket och boostar immunförsvaret

Grapefrukt är rena hälsobomben! Den innehåller mängder av nyttigheter och ytterst få kalorier. En halv grapefrukt ger dig nästan hela det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin. Allra nyttigast är den röda blodgrapen.

Text: Eva Boholm
Foto: Getty Images

Både blonda och röda är nyttiga, men blodgrape är faktiskt ett strå vassare. Dels är den sötare och godare, dels innehåller den ännu mer nyttigheter, till exempel betakaroten och lykopen, två kraftfulla antioxidanter som skyddar mot sjukdom och minskar risken för cancer, hjärt- och kärlsjukdomar. Här är ytterligare några hälsofördelar med att äta grapefrukt varje dag.

Grapefrukt sänker blodtrycket

Forskning visar att grapefrukt kan hjälpa till att sänka blodtrycket. Man tror att den goda effekten beror på att grapefrukt innehåller kalium som reglerar nivåerna av natrium från salt som ofta orsakar högt blodtryck. 

LÄS ÄVEN: Här är maten du ska äta – om du vill få i dig gott om antioxidanter

Grapefrukt främjar viktminskning

Grapefrukt hjälper till att bryta ner fett i kroppen vilket gör det lättare att tappa extrakilon. Studier visar att personer som dagligen äter grapefrukt – eller dricker grapefruktjuice – minskar mer i vikt än personer som försöker gå ner i vikt men inte äter grape. Dessutom innehåller grapefrukt fibrer som håller dig mätt längre och minskar risken för sug efter snacks och sötsaker. Grapefruktens låga glykemiska index (GI 25) hjälper till att balansera blodsockernivåerna vilket hjälper dig att motstå sötsug och småätande. 

LÄS ÄVEN: Lider du av magnesiumbrist? Här är symtomen att hålla koll på

Boosta immunförsvaret med grapefrukt

Det rika innehållet av både A- och C-vitamin gör att immunförsvaret stärks hos den som äter grapefrukt. Det gör dig bättre rustad att stå emot virus- och bakterieinfektioner. 

Sår läker snabbare tack vare grapefrukt

C-vitamin stärker bindväven och är viktig vid en sårläkningsprocess. Många läkare rekommenderar därför att deras patienter äter grapefrukt före operationer, för att påskynda sårläkningen.

OBS! Vissa ämnen i grapefrukt kan påverka nedbrytningen av läkemedel. Om du äter mediciner, rådgör med din läkare om du bör äta grapefrukt!

LÄS ÄVEN: Därför ska du äta baljväxter – bra för både din och planetens hälsa