Baka med glutenfritt mjöl

Glutenfritt mjöl – 11 sorter och hur du använder dem

Fler och fler väljer att undvika gluten, det ­omdiskuterade proteinet som finns i vete, råg och korn. Vi tipsar om 11 glutenfria mjölsorter och vad du använder dem till!

Text: Malin Gavelin
Foto: Getty Images

11 glutenfria mjölsorter och vad du använder dem till:

Bovetemjöl – funkar fint i bröd

Trots namnet har bovetemjöl ingenting med vetemjöl att göra. Det kommer nämligen från en ört. Det passar till bröd och i kakor med choklad, men även till blinier och galetter.

Durramjöl – perfekt i kakor och jästa degar

Kommer ursprungligen från Afrika men odlas idag över hela världen. Durramjöl är mineral- och fiberrikt och har en milt nötig smak. Har bra bakegenskaper i jästa degar, ger fin fullkornssmak. Passar också i kakor och ljusa bakverk, inte minst tillsammans med choklad.

Kokosmjöl – som smaksättare i gröt

Kokosmjöl tillverkas av torkat och malet fruktkött från kokosnötter. Det skiljer sig mycket från övriga mjölsorter och funkar bäst i mindre mängd som smaksättare i bakverk och för att fylla ut gröt eller smoothie.

Kikärtsmjöl – gott i vegobiffar

Detta mjöl används mycket i indisk matlagning men ger också bra luft i bakverk. Det har en karaktäristisk smak som passar extra bra i morotskaka och mjuk pepparkaka – men också
i pajdeg och vegetariska biffar.

Rismjöl – perfekt i nudlar och dumplings

Rismjöl är ett bra basmjöl med sin neutrala smak. Bra till bröd, bullar och kakor men också till nudlar, rispapper och dumplingar. Rismjöl finns även som fullkornsvariant.

Majsmjöl – bra till pannkakor

Majsmjöl består av fint malda majskorn och är bra till bröd, pannkakor och tortillas. Ger fin gul färg. Letar du efter en ännu mer grovmalen variant är det polenta du ska köpa.

Potatismjöl – passar bra i tårtbotten och rulltårta

Ren potatisstärkelse med neutral smak. Ger lyft i bakverk och spröda småkakor och fin yta åt mjuka kakor. Den neutrala smaken gör att mjölet passar istället för vetemjöl i till exempel tårtbottnar och rulltårtor. Verkar som förtjockningsmedel, ska bara koka upp, annars blir det segt.

Mandelmjöl – till mazariner och makroner

Mandelmjöl har bra bakegenskaper och ger mjuka och saftiga kakor. Det passar extra bra till mazariner och makroner men även i bröd eller pannkakor tillsammans med andra mjölsorter.

Majsstärkelse – gör såsen tjock

Majsstärkelse består av ren stärkelse från den inre kärnan av majskornet och har en mycket neutral smak. Den funkar bra som förtjockningsmedel när du reder glutenfria såser och krämer.

Teffmjöl – bra i grövre bröd

Det fiberrika teffmjölet fungerar bra i grövre bröd och lite kryddigare kakor.

Havremjöl – tacksamt i bröd och bakverk

Havremjöl binder vätska och är mycket gelbildande och gör därför bröd och bakverk extra saftiga. Havre är naturligt glutenfri, men hanteras i samma miljö som gluten, så välj ”ren havre” för att vara säker på att gå hundra procent glutenfritt.

Källa: Ica