Sallad går att äta året om, det gäller bara att anpassa ingredienserna. På hösten och vintern vill vi ha riktigt matiga sallader fyllda av fibrer och vitaminer. Den här kålsalladen är vacker, färgglad och fylld med godsaker som smakar helt fantastiskt.
Av: Lone Kjær, Foto: Pia Winther
Krämig kål med bakad sötpotatis, svamp och syltad rödlök
4 portioner
500 g sötpotatis
1 msk olivolja
flingsalt, peppar
300 g svamp, t ex ostronskivling, shiitake och champinjoner
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
100 g vitkål
100 g grönkål
½ tsk salt
1 dl creme fraiche, 18 %
1 liten bunt bredbladig persilja
Syltad rödlök:
1 rödlök
½ dl ättika (12 %)
½ dl rörsocker
Gör så här:
1. Skär sötpotatisen i klyftor och vänd dem i olja. Fördela dem över en bakplåt med bakpapper, krydda med salt och peppar. Baka i ugnen cirka 20 minuter i 175 grader, tills de är mjuka och gyllene. Se upp så att de inte blir för bruna.
2. Skala rödlöken, skär i tunna klyftor. Lägg lök, ättika och socker i en kastrull, koka upp tills sockret är upplöst. Ta av kastrullen från värmen, låt löken svalna i lagen.
3. Rensa svampen. Hetta upp oljan i en släpp-lätt-panna, fräs svampen på hög värme, medan du skakar pannan lite. Tillsätt pressad vitlök, ta av svampen från värmen.
4. Skär kålen fint, till exempel med en mandolin, dela grönkålen i grova bitar, strö salt över kålen och krama in. Vänd kålen med creme fraiche. Lägg upp kålen på tallrikarna, toppa med bakad sötpotatis, stekt svamp, picklad rödlök och bredbladig persilja.
Per portion: 281 kcal 6 g protein, 12 g fett, 33 g kolhydrater, 7 g fibrer
Glutenfri, rik på antioxidanter
Vitaminer: A, C, niacin, B6
Mineraler: Kalium, fosfor