Flatbrödspizza med sötpotatis

Lättlagad flatbrödspizza med sötpotatis

Hembakad pizza på flatbröd är enkelt att laga eftersom degen inte behöver jäsa särskilt länge. Det proteinrika kikärtsmjölet finns i välsorterade livsmedelsbutiker och i hälsokostaffären.

Av: Lone Kjær
Foto: Columbus Leth

Flatbrödspizza med sötpotatis, 4 portioner:

Du behöver:

2 ½ dl vatten
10 g jäst
2 tsk salt
1 msk olivolja
300 g kikärtsmjöl
ca 150 g durumvetemjöl

Topping:

1–2 sötpotatisar beroende på storlek
1 gul lök
2 mozzarellabollar
50 g grönkål
flingsalt, peppar
25 g salta mandlar, hackade

Ugn: 225 grader

Gör så här:

1. Flatbröd: Häll vattnet i en skål, lägg i jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt salt, olja och kikärtsmjöl. Tillsätt durumvete lite i taget tills degen är smidig. Låt degen jäsa övertäckt medan fyllningen förbereds.

2. Fyllning: Skala och skiva sötpotatisen väldigt tunt. Skala och skiva löken tunt. Skölj och torka grön­kålen, dela i bitar.

3. Dela degen i fyra bitar, kavla ut till flatbröd, avlånga pizzor, på mjölat bakbord. Lägg över på plåt med bakplåtspapper.

4. Ringla över olja och lägg på mozzarella i små bitar, sötpotatis, lök och grönkål. Grädda i 225 grader cirka 8 minuter tills pizzorna fått fin färg. Strö över hackade salta mandlar.

Per portion: 679 kcal, 33 g protein, 21 g fett, 83 g kolhydrater, 14 g fibrer
Antioxidantrik
Vitaminer: Folat, A, niacin, B6, E, B12, B1, B2
Mineraler: Magnesium, järn, zink, fosfor, kalcium, kalium