Av: Lone Kjær
Foto: Columbus Leth
Flatbrödspizza med sötpotatis, 4 portioner:
Du behöver:
2 ½ dl vatten
10 g jäst
2 tsk salt
1 msk olivolja
300 g kikärtsmjöl
ca 150 g durumvetemjöl
Topping:
1–2 sötpotatisar beroende på storlek
1 gul lök
2 mozzarellabollar
50 g grönkål
flingsalt, peppar
25 g salta mandlar, hackade
Ugn: 225 grader
Gör så här:
1. Flatbröd: Häll vattnet i en skål, lägg i jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt salt, olja och kikärtsmjöl. Tillsätt durumvete lite i taget tills degen är smidig. Låt degen jäsa övertäckt medan fyllningen förbereds.
2. Fyllning: Skala och skiva sötpotatisen väldigt tunt. Skala och skiva löken tunt. Skölj och torka grönkålen, dela i bitar.
3. Dela degen i fyra bitar, kavla ut till flatbröd, avlånga pizzor, på mjölat bakbord. Lägg över på plåt med bakplåtspapper.
4. Ringla över olja och lägg på mozzarella i små bitar, sötpotatis, lök och grönkål. Grädda i 225 grader cirka 8 minuter tills pizzorna fått fin färg. Strö över hackade salta mandlar.
Per portion: 679 kcal, 33 g protein, 21 g fett, 83 g kolhydrater, 14 g fibrer
Antioxidantrik
Vitaminer: Folat, A, niacin, B6, E, B12, B1, B2
Mineraler: Magnesium, järn, zink, fosfor, kalcium, kalium
Fler gröna recept du kanske gillar :
Morotskaka med syrlig smak av apelsin
Matig kålsallad med bakad sötpotatis, svamp och syltad rödlök