Grönkålsallad med curryrostade kikärter

Kålsallad med curryrostade kikärter – smakrikt och mättande

Denna sallad är inte bara vacker. Den är också väldigt mättande och otroligt god. Om du vill kan du ersätta grönkål med finstrimlad vitkål eller spetskål.

Av: Lone Kjær
Foto: Columbus Leth

Kålsallad med curryrostade kikärter

4 portioner

100 g grönkål i bitar utan stjälkar
½ tsk salt
½ tsk strösocker
2 apelsiner
10 dadlar
1 granatäpple
100 g fetaost
1 kruka färsk koriander

Vinägrett
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk flytande honung
1 tsk grov senap
3 msk olivolja

Curryrostade kikärter
1 förpackning kokta kikärter
1 msk olivolja
2 tsk curry
flingsalt

Gör så här:

1. Kålsallad: Skölj kålen, låt den rinna av. Strö salt och socker över kålen, krama den mjuk. Skala apelsinerna med kniv så allt det vita kommer bort, skiva dem. Kärna ur dadlarna, hacka dem grovt. Knåda granatäpplet, dela på mitten, pressa ur saft och kärnor över en skål.

2. Vinägrett: Rör samman ingredienserna i en skål.

3. Curryrostade kikärter: Skölj av kikärterna, låt rinna av. Torka dem torra i hushållspapper. Hetta upp olja i en stekpanna, tillsätt curry. Lägg i kikärterna, stek dem tills de fått fin färg. Krydda med flingsalt.

4. Blanda kålen med vinägretten, lägg på ett fat med apelsiner, dadlar och kärnor och saft från granatäpplet. Toppa med smulad fetaost, curryrostade kikärter, koriander.

Per portion: 415 kcal, 11 g protein, 22 g fett, 38 g kolhydrater, 11 g fibrer
Glutenfri, antioxidantrik
Vitaminer: C, E, folat, B1, niacin
Mineraler: Fosfor, selen, kalcium