Innehåller bananer mycket kalorier? Vi reder ut 4 myter som är helt bananas

Undviker du att äta banan för att du är rädd att gå upp i vikt eller få i dig för mycket socker? Tänk om! Vi reder ut vad som är sant och vad som är falskt.

Text: Annett Skarpaas
Foto: Getty Images

Myt 1: Bananer innehåller mycket kalorier

Bananen är mycket riktigt bland de mest energirika frukter vi har, men frukt är generellt en matvarugrupp med låg energitäthet. Energitäthet är ett mått på mängden engergi (kcal) per viktenhet. Om vi skulle basera vårt matintag på frukt, så skulle vi vara tvungna att äta stora portioner för att få tillräckligt med energi. Livsmedelsverket rekommenderar att man bör äta minst 500 gram frukt och grönsaker per dag, hälften frukt och bär, hälften grönsaker. Bananer är inget undantag.

RECEPT: Enkelt och nyttigt bananbröd

Myt 2: Banan innehåller mycket socker, så den bör vi undvika

Det stämmer att bananen är en av de frukter som har högst socker- och energiinnehåll. Men det innebär inte att vi bör begränsa konsumtionen av den. Vi rekommenderas att minska intaget av tillsatt socker, men det är inte samma sak som att vi ska begränsa konsumtionen av frukt och bär, som har ett naturligt innehåll av socker. Rekommendationen är tvärtom att öka konsumtionen. En mogen banan fungerar jättebra som naturlig sötning i havregrynsgröt, till pannkakor eller smoothies.

LÄS ÄVEN: Det här händer om du äter banan – varje dag

Myt 3: Bananer är nästan bara kolhydrater

Av de näringsämnen som ger energi, nämligen fett, protein och kolhydrater, stämmer det att bananen innehåller mest kolhydrater och lite protein och fett. Det positiva med bananen är att den bidrar med många näringsämnen, samtidigt som den innehåller lite salt och mättat fett. Mättat fett och salt är något vi vill minska på.

RECEPT: Lyxpannkakor med banan och keso

Myt 4: Bananer passar bäst för toppidrottare

Idrottare kan ta en banan när de behöver mer energi. Förutom vitaminer och mineraler ger den kolhydrater och energi. Det gör den till en perfekt måltid i samband med fysisk aktivitet, för motionärer som behöver fylla på inför ett träningspass eller för en toppidrottare som behöver snabb påfyllning av kolhydrater efter ett träningspass. Bananen passar inte bara dem som tränar, utan fungerar som en del av en sund, smart och varierad kosthållning.