Allt du vill veta om paprika: 4 tips att komma ihåg och 4 myter att glömma bort

Paprikor är söta, spröda och färgglada. De funkar lika bra i sallader, grytor eller wok, som snacks eller på en smörgås. Med låg fetthalt och full av näringsämnen är paprikan en mycket användbar råvara.

Text: Anette Skarpaas Ramm
Foto: Getty Images

Vi börjar med att reda ut vad som är rykten, myter och vad som faktiskt är sanning.

Myt 1: Det finns nästan inga näringsämnen kvar om du kokar eller steker paprikan.

Det stämmer att en del näringsämnen minskar vid tillagningen, men paprikan är fortfarande mycket näringsrik även efter tillagning. Det är smartare att fokusera på att öka det totala intaget än hur du väljer att tillaga den. Ät gärna paprika rå, kokt, grillad och stekt.

Myt 2: Paprika som garnering på smörgåsen ger en försvinnande liten hälsovinst.

Det behövs inte så mycket paprika för att du ska komma upp i 100 gram, som täcker det rekommenderade intaget av C-vitamin med över 150 procent. Detta kan göras genom att till exempel lägga tio paprikaskivor på bröd och knäckebrödsskivor under dagen.

Recept: Grillad paprika med grönsaksfyllning

Myt 3: Det är mer C-vitamin i apelsiner än i paprika.

Apelsin är en god källa till vitamin C, men det är mer än dubbelt så mycket C-vitamin i röd paprika som i apelsin.

Myt 4: Det behövs stora mängder paprika för att få i sig den rekommenderade mängden C-vitamin.

För att få i sig det rekommenderade intaget av C-vitamin på 75 gram per dag krävs det bara sex skivor paprika à 10 gram.

Pasta med kryddiga kikärtor och röd paprika

Vad innehåller paprika egentligen?

Paprika har ett lågt energiinnehåll, med bara 26 kcal per 100 gram. Ändå bidrar paprika i hög grad med C-vitamin. Det är överraskande hur lite paprika som behövs för att täcka det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin.

Paprika är också rik på B6, folat, vitamin E och fibrer. Fibrer är en svårsmält kolhydrat. Det gör att fibrerna passerar osmält genom tunntarmen och blir tillgänglig näring för bakterierna i tjocktarmen. Fibrer kan förbättra matsmältningen, minska kolesterolet, upprätthålla en gynnsam bakterieflora och minska risken för en rad sjukdomar.

Tabellen visar rekommenderat intag av ett urval av näringsämnen, innehåll av näringsämnena i 100 gram röd paprika (100 gram motsvarar ungefär tio skivor), samt andel av det rekommenderade intaget för de olika näringsämnena som täcks av att konsumera 100 gram paprika.

Paprika röd rå (100 g)Rekommenderat per dag100 g paprika gerAndel av rekommenderat intag (%)
Energi2 100 kcal26 kcal1,2
Vitamin E8 mg3,2 mg40
Vitamin C75 mg126 mg168
Vitamin B61,2 mg0,23 mg19,2
Kalium3 100 mg216 mg7
Referens är en kvinna mellan 31 och 60 år, med medelhög fysisk aktivitet per dag och energibehov 2 100 kcal. Källa: Livsmedelsverket.se

4 paprika-tips!

  1. Använd paprika på bröd och knäckebröd med ost för att förbättra upptaget av järn från måltiden.
  2. Förvara paprikan i lite vatten i kylen, så håller den sig krispig och god.
  3. Använder du paprika som garnering på ostskivan kan du öka mängden så att det bidrar till ditt dagsbehov av C-vitamin.
  4. Använd tacorester som paprika och lök för att göra en omelett till frukost nästa dag.

Hur ofta bör man äta paprika?

Ur näringssynpunkt kan du gärna äta paprika varje dag. Den är näringsrik och har låg energitäthet. Det är alltså mat vi gärna frossar i!

Röd, grön eller gul paprika – vilken är nyttigast?