Recept och foto: Sofia Tegnefur
Pastasallad med sparris och svamp
4 portioner
350 g valfri glutenfri pasta
1 msk olivolja
2 msk smör eller olja
2 vitlöksklyftor
1 knippe färsk sparris
20 skogschampinjoner
1 1/2 dl matlagningsgrädde
1 msk majsstärkelse
1 dl vitt matlagningsvin
1/2 dl riven parmesanost
Salt och svartpeppar
Garnering
Färsk persilja
Gör såhär:
1. Koka pastan enligt instruktionerna på förpackningen. Ringla över en matsked olivolja över den nykokta pastan, rör om och ställ åt sidan.
2. Smält smöret i en stekpanna. Pressa ner vitlöksklyftorna och stek på medelvärme i några minuter.
3. Skölj och ansa sparrisen och skär den sedan i 2-3 cm långa bitar. Blanda ner sparrisen i stekpannan och stek i ytterligare några minuter. Rör om då och då.
4. Skiva champinjonerna tunt och blanda ner dem i stekpannan. Stek tills de mjuknat och fått en mörkare färg, ca 5 minuter.
5. Provsmaka en bit sparris. Är den hård – låt steka i ytterligare några minuter. Ta av pannan från plattan och låt stå.
6. Värm grädden i en liten kastrull, den ska bli varm men inte koka. Tillsätt majsstärkelsen och vispa tills såsen tjocknat. Tillsätt matlagningsvinet och parmesanosten och fortsätt vispa tills osten har smält.
7. Smaka av med salt och svartpeppar efter eget tycke och smak.
8. Blanda den kokta pastan med sparrisen och svampen.
9. Häll över såsen och rör om ordentligt så att allt blandas och mer eller mindre täcks av sås.
10. Garnera gärna med färsk persilja och servera sedan direkt.