Sötpotatis- & morotsvåfflor med färgsprakande topping– En läcker smakkombination

Sugen på våfflor men vill samtidigt hålla formen? Här är receptet du letat efter! Den här våfflan är både god och mättande. Toppa den med härlig polkabeta och syrlig apelsin och toppa med crème fraiche och persilja. Det är både läckert och nyttigt!

Av: Marie Melchior Foto: Betina Hastoft

Sötpotatis- & morotsvåfflor

10 stycken

200 g morötter

300 g sötpotatis

1 polkabeta

150 g riven cheddarost

1 1/4 dl fullkornsvetemjöl

1 salladslök

3 kvistar bladpersilja

3 ägg

2 msk smör till gräddning

Topping:

1 apelsin, saft

1 msk olivolja

salt, peppar

100 g crème fraiche

2–3 kvistar bladpersilja

Gör såhär:

  1. Skala och riv morötter och sötpotatis, blanda dem i en skål. Vänd ner osten och mjölet. Finhacka lök och persilja och tillsätt det.
  2. Vispa äggen i en stor skål och rör ner grönsaksblandningen. Vispa ihop till en jämn smet.
  3. Värm upp våffeljärnet. Smörj det med matfett innan du gräddar första våfflan. Lägg i ett par skedar smet och grädda. Fortsätt tills smeten är slut.
  4. Topping: Skala polkabetan och skär den i flortunna skivor, använd gärna en mandolin. Blanda polkabetan med apelsinsaft och olivolja, krydda med salt och peppar.
  5. Bred på crème fraiche på våfflan och toppa med polkabeta och bladpersilja.

Näringsinnehåll

Per våffla: 212 kcal, 8 g protein, 14 g fett, 14 g kolhydrater, 3 g fibrer.

Vitaminer: A, B12, E, niacin, B2, folat, B6

Mineraler: Kalcium, zink, fosfor, selen