Sötpotatisvåfflor med morot och cheddar

En matig och näringsrik våffla gjord på sötpotatis, morötter och smakrik ost. Toppa med vackra polkabetor, crème fraiche och persilja.

Av: Marie Melchior
Foto: Betina Hastoft

Sötpotatis- & morotsvåfflor

10 stycken

200 g morötter
300 g sötpotatis
150 g riven cheddarost
1 1/4 dl fullkornsvetemjöl
1 salladslök
3 kvistar bladpersilja
3 ägg
2 msk smör till gräddning

Topping:

1 polkabeta
1 apelsin, saft
1 msk olivolja
salt, peppar
100 g crème fraiche
2–3 kvistar bladpersilja

Gör såhär:

  1. Skala och riv morötter och sötpotatis, blanda dem i en skål. Vänd ner osten och mjölet. Finhacka lök och persilja och tillsätt det.
  2. Vispa äggen i en stor skål och rör ner grönsaksblandningen. Vispa ihop till en jämn smet.
  3. Värm upp våffeljärnet. Smörj det med matfett innan du gräddar första våfflan. Lägg i ett par skedar smet och grädda. Fortsätt tills smeten är slut.
  4. Topping: Skala polkabetan och skär den i flortunna skivor, använd gärna en mandolin. Blanda polkabetan med apelsinsaft och olivolja, krydda med salt och peppar.
  5. Bred på crème fraiche på våfflan och toppa med polkabeta och bladpersilja.

Näringsinnehåll

Per våffla: 212 kcal, 8 g protein, 14 g fett, 14 g kolhydrater, 3 g fibrer.

Vitaminer: A, B12, E, niacin, B2, folat, B6

Mineraler: Kalcium, zink, fosfor, selen