Sugen på våfflor men vill samtidigt hålla formen? Här är receptet du letat efter! Den här våfflan är både god och mättande. Toppa den med härlig polkabeta och syrlig apelsin och toppa med crème fraiche och persilja. Det är både läckert och nyttigt!
Av: Marie Melchior Foto: Betina Hastoft
Sötpotatis- & morotsvåfflor
10 stycken
200 g morötter
300 g sötpotatis
1 polkabeta
150 g riven cheddarost
1 1/4 dl fullkornsvetemjöl
1 salladslök
3 kvistar bladpersilja
3 ägg
2 msk smör till gräddning
Topping:
1 apelsin, saft
1 msk olivolja
salt, peppar
100 g crème fraiche
2–3 kvistar bladpersilja
Gör såhär:
- Skala och riv morötter och sötpotatis, blanda dem i en skål. Vänd ner osten och mjölet. Finhacka lök och persilja och tillsätt det.
- Vispa äggen i en stor skål och rör ner grönsaksblandningen. Vispa ihop till en jämn smet.
- Värm upp våffeljärnet. Smörj det med matfett innan du gräddar första våfflan. Lägg i ett par skedar smet och grädda. Fortsätt tills smeten är slut.
- Topping: Skala polkabetan och skär den i flortunna skivor, använd gärna en mandolin. Blanda polkabetan med apelsinsaft och olivolja, krydda med salt och peppar.
- Bred på crème fraiche på våfflan och toppa med polkabeta och bladpersilja.
Näringsinnehåll
Per våffla: 212 kcal, 8 g protein, 14 g fett, 14 g kolhydrater, 3 g fibrer.
Vitaminer: A, B12, E, niacin, B2, folat, B6
Mineraler: Kalcium, zink, fosfor, selen