Av: Marie Melchior
Foto: Betina Hastoft
Sötpotatis- & morotsvåfflor
10 stycken
200 g morötter
300 g sötpotatis
150 g riven cheddarost
1 1/4 dl fullkornsvetemjöl
1 salladslök
3 kvistar bladpersilja
3 ägg
2 msk smör till gräddning
Topping:
1 polkabeta
1 apelsin, saft
1 msk olivolja
salt, peppar
100 g crème fraiche
2–3 kvistar bladpersilja
Gör såhär:
- Skala och riv morötter och sötpotatis, blanda dem i en skål. Vänd ner osten och mjölet. Finhacka lök och persilja och tillsätt det.
- Vispa äggen i en stor skål och rör ner grönsaksblandningen. Vispa ihop till en jämn smet.
- Värm upp våffeljärnet. Smörj det med matfett innan du gräddar första våfflan. Lägg i ett par skedar smet och grädda. Fortsätt tills smeten är slut.
- Topping: Skala polkabetan och skär den i flortunna skivor, använd gärna en mandolin. Blanda polkabetan med apelsinsaft och olivolja, krydda med salt och peppar.
- Bred på crème fraiche på våfflan och toppa med polkabeta och bladpersilja.
Näringsinnehåll
Per våffla: 212 kcal, 8 g protein, 14 g fett, 14 g kolhydrater, 3 g fibrer.
Vitaminer: A, B12, E, niacin, B2, folat, B6
Mineraler: Kalcium, zink, fosfor, selen