6 skal du inte visste du kunde äta: Det här är maten som du slänger helt i onödan

Kan du verkligen äta skalen från pumpor, apelsiner och lök? Svaret är ja! Faktum är att väldigt mycket som normalt hamnar i soptunnan faktiskt kan ätas. I tider där matpriser bara stiger och stiger så är det extra viktigt att ta till vara på all mat och inte slänga något i onödan! Dessutom är skalen fullproppade av vitaminer och mineraler!

Text: Pernille Lewinsky Kofoed
Översättning: Emma Henriksen
Foto: Getty Images

1.  Apelsin och citron

Själva skalet och det vita i citrusfrukter innehåller förutom massor av C-vitamin även folat, kalium, magnesium och ämnet hesperidin, som tros sänka blodtryck och kolesterol samt ha en antiinflammatorisk effekt.

Gör såhär:

Rivet citron- och apelsinskal kan till exempel användas i dressingar och sylt eller som krydda i bakverk, sallader och varma rätter. Du kan också göra smoothies med rivet skal och lite av det vita. Inlagda apelsin- och citronskal blir väldigt sött och kan användas i desserter eller som smaksättning vatten och drycker.

2. Lök

När det kommer till lök är det väldigt vanligt att slänga det yttre och torra skalet, men ju fler lager du tar bort desto mer nyttigheter tar du bort. I det yttersta lagret gömmer sig nämligen massor av vitaminer och andra hälsosamma ämnen, inklusive flavonoider och svavelföreningar, som tros skydda mot cancer, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

Gör såhär:

Skalet från lök är supergott att använda till soppor och såser. Eller så kan du riva skalen och lägga dem i ett glas och hälla på rapsolja. Lökoljan kan bland annat användas i matlagning. Du kan också göra ett varmt och uppiggande te genom att hälla kokande vatten över skalen och tillsätta lite honung.

3. Vattenmelon

De flesta äter bara det röda fruktköttet i vattenmelonen men faktum är att en stor del av det nyttiga hittar du i skalet! Skalet innehåller stora mängder av aminosyran L-citrullin, som tros kunna öka blodcirkulationen och reducera muskelvärk.

Gör såhär:

Den vita delen av skalet från vattenmelonen kan du antingen pickla eller kandera. Du kan också skära dem i små tärningar eller strimlor och använda som krispigt inslag i wok- och grönsaksrätter. Det gröna ytterskalet kan också picklas eller användas i juicer och smoothies.

4. Pumpa

På utsidan har pumpan ett hårt och gult eller orangefärgat skal, och på insidan finns det mycket frön. Båda delarna ses ibland som skräp och kastas, men faktum är att de lätt kan ätas. Förutom att vara kalorisnålt innehåller pumpaskalet bland annat protein, fibrer och järn. Kärnorna är i sin tur rika på magnesium, järn och proteiner.

Gör såhär:

Använd pumporna med skalen till soppor, bakverk eller grönsakspuré. De kan också stekas i olja till hälsosamma pommes frites eller ätas råa i sallader. Kärnorna kan du lägga i ugnen och äta som mellanmål eller som topping på sallader.

5. Morötter

Morötter är roten till allt gott och innehåller bland annat massor av kostfibrer, betakaroten och A-vitamin. Den gröna blasten är dessutom full av K-vitamin, kalium och klorofyll som har visats kunna förebygga vissa former av cancer.

Gör såhär:

Blanda skalen med olja och salt och lägg de i ugnen tills de är spröda som chips. Ät det som ett hälsosamt snacks eller toppa din sallad med det! Du kan också göra morotsjuice i en råsaftcentrifug eller med hjälp av en stavmixer. Fruktköttet och skalen som blir över från morötterna kan i sin tur användas i bland annat soppor, lasagne, grytor och bröd och kakor.

6. Potatis

Det är faktiskt lite av en ovana att skala potatis. Skalet från potatis är nämligen en viktig källa till C-vitamin och kostfibrer. Dessutom innehåller de viktiga mineraler, som kalium och kalcium.  

Gör såhär:

Stek skalen i olja eller lägg de i ugnen och servera dem som smarriga potatischips med dippa, som mellanmål eller som hälsosamma pommes frites till en burgare.

Källa: Michael Folman Jensen, Fødevarestyrelsen.

Glöm inte att tvätta frukt och grönsaker ordentligt!

Oavsett om du väljer ekologiskt eller konventionellt är det alltid en bra idé att tvätta frukt och grönsaker noggrant. Skrubba skalet rent från jordbakterier och andra föroreningar med en vanlig skursvamp. Använd även svampen för att ta bort vaxlager på äpplen och jord på potatis och rotfrukter.