Helgmiddagen är räddad: Kikärtspizza med kantareller

Suktar du efter en pizza men vill samtidigt hålla formen? Vi har receptet för dig! Prova denna smarriga pizza gjord på kikärtor och som är toppad med egengjord pesto och kantareller. Dessutom är den helt glutenfri!

Recept: Sofia Tegnefur
Foto: Glutenfri Matlust

Kikärtspizza med kantareller

2 personer

Pizzabotten:

2 ½ dl kikärtsmjöl

3 dl kallt vatten

½ tsk vitlökspulver

2 msk olivolja

salt & svartpeppar

Spenatpesto:

50 g spenat

1 kruka basilika

½ dl olivolja

1 dl solrosfrön

Topping:

200 g förvällda kantareller

2 msk vitt matlagningsvin

salt & svartpeppar

Solrosfrön

Balsamico

Gör såhär:

1. Pizzabotten: Blanda samman alla ingredienserna i en bunke, vispa till en slät smet.

2. Klä en plåt med bakplåtspapper, häll försiktigt smeten på plåten. Försök att skapa en så rund pizza som möjligt. Om du känner dig ostadig på handen kan du klä in en springform med bakplåtspapper och hälla smeten i formen. Tänk på att du då måste göra två pizzor. En springform rymmer endast en pizza.

3. Grädda pizzan ugnen, 200°C i ca 20 minuter, eller tills kanterna fått en gyllenbrun färg. Låt sedan den färdiggräddade pizzan svalna något.

4. Spenatpesto: Förbered peston medan pizzan är i ugnen. Lossa basilikabladen från stammarna, lägg dem tillsammans med övriga ingredienser i en mixerskål.

5. Mixa hastigt så att du får en grovkornig pesto.

6. Topping: blanda matlagningsvin och kantareller i en kastrull, värm försiktigt tills vinet absorberats helt. Smaka av med salt och svartpeppar.

7. Bre ett tjockt lager pesto på pizzabotten, men lämna någon centimeter i kanten.

8. Toppa pizzan med kantareller, solrosfrön och balsamico.