Här kommer en härlig, vegetarisk variant på lasagne med en underbar smakkombination. Zucchini och aubergine möter chèvre tillsammans med krämig ricotta. Det bådar för en succémiddag!
Av: Sofia Tegnefur och Vibeke Lehn Foto: Sofia Tegnefur och Maria Warnke Nørregaard
Lasagne med ricotta, zucchini och getost
4 portioner,
2 zucchini
1 aubergine
2 msk olivolja
500 g färsk spenat
2 askar ricotta à 250 g
50 g chèvre
lite riven muskot
2–3 vitlöksklyftor, pressade
salt och peppar
250–300 g lasagneplattor
4–5 dl tomatsås
riven parmesan
Tillbehör:
Blandad sallad
Gör såhär:
- Skär zucchini och aubergine i tunna skivor. Spara lite zucchini att riva över lasagnen på slutet.
- Hetta upp oljan i en stor panna och stek aubergine- och zucchiniskivorna snabbt på hög värme. Ta upp dem och stek sedan spenaten kort tills den bara precis mjuknar.
- Rör ihop ricotta och chèvre. Smaka av med lite riven muskotnöt, vitlök, salt och peppar.
- Lägg lasagneplattor i botten av en form, varva sedan ricottakräm, tomatsås och grönsaker med plattor.
- Strö sist över lite riven zucchini och parmesan. Låt allt dra i ca 30 minuter innan lasagnen gräddas på 200 grader i 45–50 minuter.
- Servera gärna med sallad.
Näringsvärde per portion: 727 kcal, 29 g protein, 36 g fett, 67 g kolhydrater, 11 g fibrer
Vitaminer: C, Folat, E, A, B6, niacin, B2, B1
Mineraler: Selen, magnesium, kalcium, fosfor, zink, kalium, järn