Vegetarisk favorit: Matig lasagne med ricotta, zucchini och getost

Här kommer en härlig, vegetarisk variant på lasagne med en underbar smakkombination. Zucchini och aubergine möter chèvre tillsammans med krämig ricotta. Det bådar för en succémiddag!

Av: Sofia Tegnefur och Vibeke Lehn
Foto: Sofia Tegnefur och Maria Warnke Nørregaard

Lasagne med ricotta, zucchini och getost

4 portioner

2 zucchini
1 aubergine
2 msk olivolja
500 g färsk spenat
2 askar ricotta à 250 g
50 g chèvre
lite riven muskot
2–3 vitlöksklyftor, pressade
salt och peppar
250–300 g lasagneplattor
4–5 dl tomatsås
riven parmesan

Tillbehör:

Blandad sallad

Gör såhär:

  1. Skär zucchini och aubergine i tunna skivor. Spara lite zucchini att riva över lasagnen på slutet.
  2. Hetta upp oljan i en stor panna och stek aubergine- och zucchiniskivorna snabbt på hög värme. Ta upp dem och stek sedan spenaten kort tills den bara precis mjuknar.
  3. Rör ihop ricotta och chèvre. Smaka av med lite riven muskotnöt, vitlök, salt och peppar.
  4. Lägg lasagneplattor i botten av en form, varva sedan ricottakräm, tomatsås och grönsaker med plattor.
  5. Strö sist över lite riven zucchini och parmesan. Låt allt dra i ca 30 minuter innan lasagnen gräddas på 200 grader i 45–50 minuter.
  6. Servera gärna med sallad.

Näringsvärde per portion: 727 kcal, 29 g protein, 36 g fett, 67 g kolhydrater, 11 g fibrer

Vitaminer: C, Folat, E, A, B6, niacin, B2, B1

Mineraler: Selen, magnesium, kalcium, fosfor, zink, kalium, järn