7 olika sockeralternativ: Så påverkar de ditt blodsocker

Det finns många alternativ när vi ska sätta guldkant på mat och bakverk. Har du koll på var de olika sötsakerna kommer ifrån, vad som passar till vad och hur de påverkar ditt blodsocker?

Av: Emma Olevik
Foto: Getty Images

7 olika sockeralternativ

Agavesirap

  • Utvinns ur stammen från olika arter av växten agave.
  • Innehåller mindre energi och påverkar inte blodsockret lika mycket som vanligt socker.
  • Är 40–60 procent sötare än vanligt socker.
  • Innehåller hög halt av fruktos, som kan ge negativa effekter på levern om det över­konsumeras.

LÄS ÄVEN: Marika Carlsson om sitt sockerberoende: ”Kommer leva med det till den dagen jag dör”

Björksocker

  • Hämtades ursprungligen från björk men framställs idag oftast på syntetiskt vis och kallas xylitol.
  • Ser ut, smakar och används på samma sätt som vanligt socker, i samma mängd.
  • Ger ett lägre kaloriintag, nästan 40 procent lägre än vanligt socker.
  • Används mest som sötning i drycker, tuggummi och tandkräm.
  • Kan ha laxerande ­effekt i större mängder.
  • Har väldigt liten ­effekt på blodsocker och insulinnivåer och kan därför vara ett bra alternativ för diabetiker.

LÄS ÄVEN: Hälsoingenjören Ewa: ”Skolorna borde lära ut biokemi istället för bullbak”

Honung

  • Har viss bakteriedödande och ­antibakteriell effekt.
  • Dock förstörs de flesta av honungens nyttiga ämnen vid upphettning.
  • Något sötare än vanligt socker.
  • Har samma energiinnehåll som socker, men har ett något lägre glykemiskt index, alltså mindre påverkan på blodsockret.

LÄS ÄVEN: Honungen som boostar ditt immunförsvar: ”Främst i världen på det här”

Kokossocker

  • Utvinns ur kokospalmens nektar.
  • Innehåller nästan lika mycket energi som vanligt socker.
  • Påverkar blodsockret i mindre grad. Innehåller dock mer fruktos, som kan vara skadligt för levern.
  • Smakar inte kokos utan har en mild ton av kola.
  • Passar för det mesta som sötning istället för vanligt socker, samma mängd ­används i bakverk.

LÄS ÄVEN: Det här händer i kroppen när du äter socker – hur farligt är det egentligen?

Muscovadosocker

  • Ett råsocker som framställs av sockerrör från Mauritius.
  • Har i princip samma näringskomposition som vanligt socker.
  • Har kvar mycket av sockerrörens färg och smak, påminner om farinsocker.
  • Används ofta i bakverk och som extra krydda i matlagning.
  • Finns en mörk och en ljus variant, den mörka har toner av lakrits medan den ljusa har toner av kola.

LÄS ÄVEN: Pia var beroende av socker: ”Det enda man tänker på är nästa måltid”

Stevia

  • Är ett sötningsmedel som utvinns ur växten stevia som traditionellt odlats i ­Sydamerika. Steviolglykosider, som utvinns ur växten, innehåller inga kalorier.
  • Förekommer ofta som sötning i läsk, sockerfri choklad och liknande.
  • Påverkar inte blodsockret alls. Kan ge en något metallisk bismak.
  • Inte samma förmåga att bulka och binda, så bakverk med denna ingrediens tenderar att bli smuliga.

LÄS ÄVEN: Malin gick ner 30 kilo efter livsstilsförändringen – nu vill hon peppa andra

Strösocker

  • Det vi refererar till som ”vanligt socker” är raffinerat och kommer från sockerbetor eller sockerrör.
  • Har ett högt glykemiskt index vilket gör att blodsockret stiger snabbt när man äter det.
  • Råsocker, florsocker, farinsocker och pärlsocker är i princip samma sak som strösocker. Råsocker är inte raffinerat, vilket innebär att det innehåller små mängder
    mineraler, men glykemiskt index är detsamma.

LÄS ÄVEN: Kostexperten: Låt inte en trött hjärna fatta beslut kring mat