Krämig tagliatelle med citruskräm – matig middag med friska smaker

Imponera på middagsgästerna med denna underbara pastarätt! Den är enkel att göra och den friska citrussmaken tillsammans med den krämiga såsen gifter sig i munnen.

Av: Sofia Tegnefur och Vibeke Lehn
Foto: Sofia Tegnefur och Maria Warnke Nørregaard

Krämig tagliatelle med citruskräm

4 portioner,

300 g tagliatelle

Sås:

1 schalottenlök

2 msk smör

2 vitlöksklyftor

2 dl matlagningsgrädde

Citruskräm:

1 ekologisk citron, skalet

250 g ricotta

3 tsk torkad basilika

salt och svartpeppar

Topping:

100 g solrosskott

Olivolja

Gör såhär:

  1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet och ställ åt sidan.
  2. Pastasås: Hacka schalottenlöken fint och fräs den i smör i en kastrull.
  3. Hacka vitlöken och lägg den i pannan. Låt det fräsa lätt några minuter.
  4. Tillsätt grädden och rör om. Värm såsen väl, men stormkoka inte.
  5. Vänd ner pastan i såsen och blanda så att såsen täcker pastan.
  6. Citruskräm: Riv citronskalet fint och blanda det med ricottan. Rör ner basilika, salt och peppar.
  7. Servera pastan med ricottakräm, toppa med solrosskott och ringla lite olivolja över.
  8. Servera direkt.

Näringsvärde per portion:

570 kcal, 18 g protein, 26 g fett, 66 g kolhydrater, 4 g fibrer.
Vitaminer: Niacin, A, B2, E.
Mineraler: Kalcium, zink, fosfor, selen, magnesium.