Ny undersökning visar: Lingon och bönor kan halvera åderförfettning

En avhandling vid Linnéuniversitetet visar att en kost bestående av bär och baljväxter har en positiv effekt på tarmfloran och minskar risken för åderförfettning med hälften.

Av: Pernilla Gudmundsson
Foto: Getty Images

Jiyun Liu

I en avhandling har Jiyun Liu, institutionen för kemi och biomedicin Linnéuniversitetet, undersökt vilka positiva hälsoeffekter bär och baljväxter kan ha hos människor. Bär och baljväxter innehåller höga halter av olika bioaktiva ämnen, som polyfenoler och kostfiber, vilket är några av fördelarna med att äta en mer växtbaserad kost.

Syftet med studien var att utveckla analysmetoder för att identifiera de olika bioaktiva ämnen som finns i bär och baljväxter. Man började med att ta fram en metod för att identifiera och fastställa halten av bioaktiva ämnen i bär (lingon, hallon, blåbär, jordgubbar) och i kokta baljväxter (åtta sorter av svenska bönor och ärtor).

I studien användes möss. Efter att ha identifierat 45 olika bioaktiva ämnen i bären och baljväxterna utfodrades mössen med antingen tillsatser av hela lingon, bruna bönor, kostfibrer från lingon eller polyfenoler från lingonen och de bruna bönorna. Tillsatserna kombinerades med en fettrik kost som tilldelades mössen under drygt tio veckor för att studera dess påverkan på åderförfettning och förändringar i tarmfloran.

– Mina fynd belyser de gynnsamma effekterna av bär och baljväxter i kosten. Det bör uppmuntra till att öka intaget av växtbaserade livsmedel, men det är viktigt att ha i åtanke att resultaten kommer från en studie med djur och att den behöver bekräftas med ytterligare studier på människor, säger Jiyun Liu.

Polyfenoler är antioxidanter som finns i frukter, bär, grönsaker och kryddor och skyddar dem mot bakterier, svamp och andra parasiter. Polyfenolerna är också det som ger bär, frukt och grönsaker dess färg, doft och smak.

Avhandlingen visar att svenska bär och baljväxter är bra källor för organiska ämnen som till exempel polyfenoler och att en kost med hela lingon, bruna bönor och bönfibrer resulterade i lägre grad av åderförfettning med 50 procent, plus att det hade en positiv påverkan på tarmfloran.