Recept: Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell
Potatissallad med primörer
4 portioner:
900 delikatesspotatis
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
250 g grön sparris
1 rödlök
65 g småbladig spenat
150 g salladsärter
1 knippe rädisor
1 förpackning minimozzarella, 250 g
100 g cocktailkapris
ärtskott
Vinägrett:
rivet skal av 1 citron
pressad saft av 1 citron
2 msk finhackad dill
2 msk olivolja
1 msk vatten
1 tsk flingsalt
svartpeppar
Ugn: 225°
Gör så här:
- Tvätta potatisen och halvera den. Fördela i en bakplåtspappersklädd långpanna. Ringla över olivolja, salta och peppra. Rör om. Rosta strax under ugnens mitt i 30–35 minuter. Låt svalna.
- Skölj sparrisen och bryt av nedre delen av stjälken. Koka i lättsaltat vatten i ca 3 minuter. Häll av vattnet och spola av stjälkarna i kallt vatten.
- Skala och klyfta löken fint. Ansa och skölj spenaten. Ansa och koka salladsärterna i ca 1 minut. Häll av vattnet och spola i kallt vatten.
- Ansa och halvera rädisorna. Låt mozzarellan rinna av.
- Vinägrett: Blanda citronskal, citronsaft, dill, olivolja, vatten, salt och peppar.
- Blanda potatis, sparris, lök, spenat, salladsärter, rädisor, mozzarella och kapris på ett uppläggningsfat, häll vinägretten över och vänd om.
- Toppa med ärtskott och servera.
Per portion: 517 kcal, 19 g protein, 25 g fett, 50 g kolhydrater, 8 g fibrer
Glutenfri, antioxidantrik
Vitaminer: C, niacin, B6, folat, E, B12, B2, A, B1
Mineraler: Zink, fosfor, kalium, magnesium, kalcium