Vårfräscha primörer: Potatissallad med sparris och mozzarella

Den här härligt matiga potatissalladen är fylld med fräscha smaker och en massa nyttigheter. Ett läckert tillbehör som passar till vårens och sommarens alla middagar. Du kan dessutom enkelt variera salladen efter smak, tycke och vad som finns hemma!

Recept: Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell

Potatissallad med primörer

4 portioner:

900 delikatesspotatis
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
250 g grön sparris
1 rödlök
65 g småbladig spenat
150 g salladsärter
1 knippe rädisor
1 förpackning minimozzarella, 250 g
100 g cocktailkapris
ärtskott

Vinägrett:
rivet skal av 1 citron
pressad saft av 1 citron
2 msk finhackad dill
2 msk olivolja
1 msk vatten
1 tsk flingsalt
svartpeppar

Ugn: 225°

Gör så här:

  1. Tvätta potatisen och halvera den. Fördela i en bakplåtspappersklädd långpanna. Ringla över olivolja, salta och peppra. Rör om. Rosta strax under ugnens mitt i 30–35 minuter. Låt svalna.
  2. Skölj sparrisen och bryt av nedre delen av stjälken. Koka i lättsaltat vatten i ca 3 minuter. Häll av vattnet och spola av stjälkarna i kallt vatten.
  3. Skala och klyfta löken fint. Ansa och skölj spenaten. Ansa och koka salladsärterna i ca 1 minut. Häll av vattnet och spola i kallt vatten.
  4. Ansa och halvera rädisorna. Låt mozzarellan rinna av.
  5. Vinägrett: Blanda citronskal, citronsaft, dill, olivolja, vatten, salt och peppar.
  6. Blanda potatis, sparris, lök, spenat, salladsärter, rädisor, mozzarella och kapris på ett uppläggningsfat, häll vinägretten över och vänd om.
  7. Toppa med ärtskott och servera.

Per portion: 517 kcal, 19 g protein, 25 g fett, 50 g kolhydrater, 8 g fibrer
Glutenfri, antioxidantrik
Vitaminer: C, niacin, B6, folat, E, B12, B2, A, B1
Mineraler: Zink, fosfor, kalium, magnesium, kalcium