God och lättlagad bjudmat: Krämig sparrisrisotto

Här kommer ett rykande gott recept på risotto med sparris som är perfekt att bjuda på. Det är både enkelt att göra, kalorisnålt och supersmarrigt! Dessutom är rätten helt glutenfri och fullproppad med nyttigheter.

Text och recept: Cecilia Davidsson Foto: Eva Hildén

Sparrisrisotto

8–10 portioner,

2 salladslökar, ca 150 g

2 blekselleri

2 vitlöksklyftor

3 msk olivolja

4 dl arborioris

3 dl vitt vin

1 msk örtsalt

1 msk näringsjäst

7–10 dl vatten från vattenkokaren

svartpeppar från kvarn

400 g sparris

2 msk ghee, eller smör

2 dl parmesan, riven grovt

½ citron, finrivet skal

Gör såhär:

  1. Finhacka lök, selleri och vitlök. Hetta upp olivolja i en panna och stek blandningen mjuk.
  2. Tillsätt riset och låt det vändas runt.
  3. Häll på vinet och låt koka upp, sjud i 5 minuter och tillsätt därefter örtsalt, näringsjäst och några deciliter vatten i taget. Rör om då och då, tillsätt mer vatten allteftersom det kokar in.
  4. Ansa sparrisen, bryt av den nedersta träiga delen och skär stjälkarna i mindre bitar. Spar topparna till garnering.
  5. Smält smör och stek sparrisen i några minuter.
  6. När riset fortfarande har lite kärna kvar: vänd i sparris och smör, samt parmesan, citronskal och svartpeppar.
  7. Stek sparristopparna snabbt i stekpannan, salta, peppra och toppa risotton med dem till servering.

Näringsvärde per portion (beräknat på 10 portioner): 236 kcal, 7 g protein, 10 g fett, 29 g kolhydrater, 2 g fibrer.