Text och recept: Cecilia Davidsson
Foto: Eva Hildén
Sparrisrisotto
8–10 portioner,
2 salladslökar, ca 150 g
2 blekselleri
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
4 dl arborioris
3 dl vitt vin
1 msk örtsalt
1 msk näringsjäst
7–10 dl vatten från vattenkokaren
svartpeppar från kvarn
400 g sparris
2 msk ghee, eller smör
2 dl parmesan, riven grovt
½ citron, finrivet skal
Gör såhär:
- Finhacka lök, selleri och vitlök. Hetta upp olivolja i en panna och stek blandningen mjuk.
- Tillsätt riset och låt det vändas runt.
- Häll på vinet och låt koka upp, sjud i 5 minuter och tillsätt därefter örtsalt, näringsjäst och några deciliter vatten i taget. Rör om då och då, tillsätt mer vatten allteftersom det kokar in.
- Ansa sparrisen, bryt av den nedersta träiga delen och skär stjälkarna i mindre bitar. Spar topparna till garnering.
- Smält smör och stek sparrisen i några minuter.
- När riset fortfarande har lite kärna kvar: vänd i sparris och smör, samt parmesan, citronskal och svartpeppar.
- Stek sparristopparna snabbt i stekpannan, salta, peppra och toppa risotton med dem till servering.
Näringsvärde per portion (beräknat på 10 portioner): 236 kcal, 7 g protein, 10 g fett, 29 g kolhydrater, 2 g fibrer.
Fler läckra vegorecept från Hälsa:
Fräscht och syrligt: Krämig tagliatelle med citruskräm
Grön ärtsoppa med crème fraiche och basilika
Bakad potatis med krämig ost- och svampröra
Här hittar du alla våra läckra recept och mer gott med sparris