Hur klimatvänlig är maten du äter egentligen?

Ja, det är sant att rött kött belastar miljön, men hur är det med ost, mjölk, choklad och frukt? Se hur stort klimatavtryck din mat gör, från det att den produceras tills den når din butik.

Text: Matilde Hansen & Charlotte Wendt Jensen
Foto: Getty Images

Siffrorna nedan visar matens klimatavtryck från produktionen av ett kilo av varje vara inklusive alla led, såsom produktion, förädling och transport, tills varan finns i din butik. Som en tumregel kan du lägga till 0,2 CO2 ovanpå siffran om varan är importerad.

Miljövänlig matpyramid

Så ska du i grova drag äta för att ta hänsyn till både dig själv och miljön.

Rött: 8-20 kg CO2. Oxkött, lamm, importerad fisk, ost och animaliska fetter.

Gult: 2-8 kg CO2. Kyckling, gris, fisk, grädde och importerad frukt och grönsaker.

Grönt: 0-2 kg CO2. Primärt grova flingor, fibrer, svenskt grönt i säsong och proteiner från mjölk, yoghurt och ägg.

De röda

● 1 kg fetaost 20% = 8 kg CO2

● 1 kg ost 31% = 9,6 kg CO2

● 1 kg smör = 10,6 kg CO2

● 1 kg oxkött = 13,9 kg CO2

● 1 kg hummer = 20,2 kg CO2

● 1 kg lammkött = 21,4 kg CO2

De gula

● 1 kg godis = 2,3 kg CO2

● 1 kg choklad = 2,7 kg CO2

● 1 kg glass = 2,8 kg CO2

● 1 kg crème fraiche 18% = 3,1 kg CO2

● 1 liter apelsinjuice = 3,1 kg CO2

● 1 kg kyckling = 3,2 kg CO2

● 1 kg griskött = 4,6 kg CO2

● 1 liter grädde 38% = 5,3 kg CO2

De gröna

● 1 kg päron = 0,1 kg CO2

● 1 kg morötter = 0,2 kg CO2

● 1 kg lök = 0,4 kg CO2

● 1 kg bananer = 0,5 kg CO2

● 1 kg havregryn = 0,8 kg CO2

● 1 kg rågbröd = 0,8 kg CO2

● 1 kg vetebröd = 0,8 kg CO2

● 1 liter mjölk = 1 kg CO2

● 1 liter öl = 1 kg CO2

● 1 kg pasta = 1,2 kg CO2

● 1 liter yoghurt = 1,3 kg CO2

● 1 kg ägg = 2 kg CO2