Text: Matilde Hansen & Charlotte Wendt Jensen
Foto: Getty Images
Siffrorna nedan visar matens klimatavtryck från produktionen av ett kilo av varje vara inklusive alla led, såsom produktion, förädling och transport, tills varan finns i din butik. Som en tumregel kan du lägga till 0,2 CO2 ovanpå siffran om varan är importerad.
Miljövänlig matpyramid
Så ska du i grova drag äta för att ta hänsyn till både dig själv och miljön.
Rött: 8-20 kg CO2. Oxkött, lamm, importerad fisk, ost och animaliska fetter.
Gult: 2-8 kg CO2. Kyckling, gris, fisk, grädde och importerad frukt och grönsaker.
Grönt: 0-2 kg CO2. Primärt grova flingor, fibrer, svenskt grönt i säsong och proteiner från mjölk, yoghurt och ägg.

De röda
● 1 kg fetaost 20% = 8 kg CO2
● 1 kg ost 31% = 9,6 kg CO2
● 1 kg smör = 10,6 kg CO2
● 1 kg oxkött = 13,9 kg CO2
● 1 kg hummer = 20,2 kg CO2
● 1 kg lammkött = 21,4 kg CO2
De gula
● 1 kg godis = 2,3 kg CO2
● 1 kg choklad = 2,7 kg CO2
● 1 kg glass = 2,8 kg CO2
● 1 kg crème fraiche 18% = 3,1 kg CO2
● 1 liter apelsinjuice = 3,1 kg CO2
● 1 kg kyckling = 3,2 kg CO2
● 1 kg griskött = 4,6 kg CO2
● 1 liter grädde 38% = 5,3 kg CO2
De gröna
● 1 kg päron = 0,1 kg CO2
● 1 kg morötter = 0,2 kg CO2
● 1 kg lök = 0,4 kg CO2
● 1 kg bananer = 0,5 kg CO2
● 1 kg havregryn = 0,8 kg CO2
● 1 kg rågbröd = 0,8 kg CO2
● 1 kg vetebröd = 0,8 kg CO2
● 1 liter mjölk = 1 kg CO2
● 1 liter öl = 1 kg CO2
● 1 kg pasta = 1,2 kg CO2
● 1 liter yoghurt = 1,3 kg CO2
● 1 kg ägg = 2 kg CO2