Två svalkande kaffefavoriter: Islatte med choklad & kryddkaffe on the rocks

När temperaturen stiger så kan det sitta fint med en svalkande iskaffe. Vad sägs om en kryddig latte med smak av kardemumma och kanel? Eller varför inte en iskaffe som påminner om slush ice med smak av choklad? Prova själv!

Text: Vibeke Lehn
Foto: Maria Warnke Nørregaard

Kryddig kaffe latte

(Till vänster i bilden)

2 glas:

4 dl starkt kaffe
1 msk rörsocker
0,5 tsk stött kardemumma
1 msk brutna kanelstänger
Isbitar
Lite krossade kaffebönor som topping (kan uteslutas)

Gör såhär:

  1. Blanda kaffe med socker och kryddor.
  2. Lägg isbitar i ett högt glas och häll kaffet över. Toppa med krossade kaffebönor.

Näringsvärde per portion: 32 kcal, 3% fett, 0% protein, 97% kolhydrater.

LÄS ÄVEN: 6 goda anledningar att dricka kaffe

Isande kaffe latte med smak av choklad

(Till höger i bilden)

2 glas:

3 dl espresso
2 msk rörsocker
1 dl mjölk, 0,5 %
1 msk grovkrossade kaffebönor
1 msk Raw kakaonibs

Gör såhär:

  1. Tillsätt rörsocker och mjölk i det nybryggda kaffet och låt svalna helt.
  2. Häll kaffe latten i en låg plastbehållare och ställ den i frysen några timmar.
  3. Rör om eller skrapa under tiden med långa tag i den lätt frusna kaffe latten, och använd en gaffel så att det inte bildas stora iskristaller.
  4. Vid servering skopa upp latten i höga glas med isbitar och strö över grovkrossat kaffe och kakaobönor.

Näringsvärde per portion: 110 kcal, 21% fett, 10% protein, 69% kolhydrater.

LÄS ÄVEN: 10 steg mot en yngre ålderdom: Mer kaffe och mindre ältande