Text: Vibeke Lehn
Foto: Maria Warnke Nørregaard
Kryddig kaffe latte
(Till vänster i bilden)
2 glas:
4 dl starkt kaffe
1 msk rörsocker
0,5 tsk stött kardemumma
1 msk brutna kanelstänger
Isbitar
Lite krossade kaffebönor som topping (kan uteslutas)
Gör såhär:
- Blanda kaffe med socker och kryddor.
- Lägg isbitar i ett högt glas och häll kaffet över. Toppa med krossade kaffebönor.
Näringsvärde per portion: 32 kcal, 3% fett, 0% protein, 97% kolhydrater.
LÄS ÄVEN: 6 goda anledningar att dricka kaffe
Isande kaffe latte med smak av choklad
(Till höger i bilden)
2 glas:
3 dl espresso
2 msk rörsocker
1 dl mjölk, 0,5 %
1 msk grovkrossade kaffebönor
1 msk Raw kakaonibs
Gör såhär:
- Tillsätt rörsocker och mjölk i det nybryggda kaffet och låt svalna helt.
- Häll kaffe latten i en låg plastbehållare och ställ den i frysen några timmar.
- Rör om eller skrapa under tiden med långa tag i den lätt frusna kaffe latten, och använd en gaffel så att det inte bildas stora iskristaller.
- Vid servering skopa upp latten i höga glas med isbitar och strö över grovkrossat kaffe och kakaobönor.
Näringsvärde per portion: 110 kcal, 21% fett, 10% protein, 69% kolhydrater.
LÄS ÄVEN: 10 steg mot en yngre ålderdom: Mer kaffe och mindre ältande