Manukahonung

Manukahonung – vad är det för speciellt med den?

Det pratas mycket om den unika hälsofrämjande honungen från Nya Zeeland. En honung som används till allt från sårläkning till hudvård.

Text: Carolina Chreisti Eriksson
Foto: Getty Images

Redan på stenåldern ska honung ha använts som läkemedel, i bland annat Kina, Egypten och i romarriket. Manuka­honung är en exklusiv honung som utvinns ur nektar från manukaträdets blommor, en myrtenväxt som finns på Nya Zeeland. Den har använts till läkning av svårbehandlade sår och för att slå ut bakterier i tusentals år.

5 skäl att använda manukahonung:

1. Förkylningen är på gång

Manukahonung innehåller det unika bioaktiva ämnet methylglyoxal (MGO) som inte finns i andra honungssorter. Det både förebygger och motverkar att bakterier fastnar på mänskliga celler, och honungen är effektiv vid förkylningar, halsont och halsfluss eftersom den är både antibakteriell och anti­inflammatorisk.

2. Du har fått sår och brännskador

Manukahonungen renar sår effektivt och gör så att bakterier inte trivs eftersom den ger ett lågt pH-värde där dessa inte trivs. Honungen skapar en sårläkningsmiljö som är skyddande och fuktig och påskyndar sårläkningen. Passar också bra för dig som har munsår.

3. När du behöver ny energi

Den kan ätas som mellanmål före träning om du tränar ofta och hårt. Honungen innehåller mycket antioxidanter som stärker immunförsvaret och förebygger inflammationer och infektioner.

4. Din hud behöver fukt

Manukahonung är återfuktande med högt innehåll av B-vitamin, som gör gott för huden. Testa till exempel att göra en egen ansiktsmask med ren manukahonung. Honungen ska också vara effektiv vid både akne och eksem. Dessutom kan du använda den för att slippa torra och fnasiga nagelband på vintern.

5. Du har magproblem

Honungen sägs även kunna lindra magsår, magknip, förstoppning och inflammation i mage och tarm samt tarmproblem som IBS, eftersom den hämmar magsårsbakterier (men rådgör alltid med läkare vid återkommande problem).

Läs även:

7 olika sockeralternativ: Så påverkar de ditt blodsocker

Recept: Honungsrostad nötblandning

Mat som du slänger helt i onödan: 6 skal du inte visste du kunde äta

Se vad Hälsa mer har skrivit om grön mat och naturmedel