Text: Carolina Chreisti Eriksson
Foto: Getty Images
Redan på stenåldern ska honung ha använts som läkemedel, i bland annat Kina, Egypten och i romarriket. Manukahonung är en exklusiv honung som utvinns ur nektar från manukaträdets blommor, en myrtenväxt som finns på Nya Zeeland. Den har använts till läkning av svårbehandlade sår och för att slå ut bakterier i tusentals år.
5 skäl att använda manukahonung:
1. Förkylningen är på gång
Manukahonung innehåller det unika bioaktiva ämnet methylglyoxal (MGO) som inte finns i andra honungssorter. Det både förebygger och motverkar att bakterier fastnar på mänskliga celler, och honungen är effektiv vid förkylningar, halsont och halsfluss eftersom den är både antibakteriell och antiinflammatorisk.
2. Du har fått sår och brännskador
Manukahonungen renar sår effektivt och gör så att bakterier inte trivs eftersom den ger ett lågt pH-värde där dessa inte trivs. Honungen skapar en sårläkningsmiljö som är skyddande och fuktig och påskyndar sårläkningen. Passar också bra för dig som har munsår.
3. När du behöver ny energi
Den kan ätas som mellanmål före träning om du tränar ofta och hårt. Honungen innehåller mycket antioxidanter som stärker immunförsvaret och förebygger inflammationer och infektioner.
4. Din hud behöver fukt
Manukahonung är återfuktande med högt innehåll av B-vitamin, som gör gott för huden. Testa till exempel att göra en egen ansiktsmask med ren manukahonung. Honungen ska också vara effektiv vid både akne och eksem. Dessutom kan du använda den för att slippa torra och fnasiga nagelband på vintern.
5. Du har magproblem
Honungen sägs även kunna lindra magsår, magknip, förstoppning och inflammation i mage och tarm samt tarmproblem som IBS, eftersom den hämmar magsårsbakterier (men rådgör alltid med läkare vid återkommande problem).
Läs även:
7 olika sockeralternativ: Så påverkar de ditt blodsocker
Recept: Honungsrostad nötblandning
Mat som du slänger helt i onödan: 6 skal du inte visste du kunde äta
Se vad Hälsa mer har skrivit om grön mat och naturmedel