Trötthet kan bero på inflammation i magen – här är maten som återställer din energi

Trötthet, humörsvängningar, hjärndimma och viktökning ses ofta som något man får leva med helt enkelt. Men det håller inte den amerikanske läkaren och författaren Steven Gundry med om. Han menar att trötthet kan bero på en utbredd inflammation i magen.

Text: Anna Flodberg
Foto: Getty Images

Under de senaste 25 åren har hjärtkirurgen, kardiologen och författaren Steven Gundry valt att jobba med restorativ medicin, som fokuserar på läkning via kost och livsstil snarare än operationer. Han menar att trötthet är faktiska signaler på att något inte står rätt till i kroppen. Många av hans patienter som konstant kämpar med trötthet har nästan alltid ett annat problem gemensamt; nämligen utbredd inflammation som börjat i magen.

– Denna inflammation ökar risken för att utveckla autoimmuna och metabola sjukdomar och utarma värdefulla energireserver, säger Steven Gundry.

LÄS ÄVEN: Cancerläkaren David Stenholtz: ”Undvik all mat som det görs reklam för”

Efter succéböckerna ”Växtparadoxen” och ”Livslängdsparadoxen” är Gundry i sin senaste bok ”Energiparadoxen” nu intresserad av hur det står till med den moderna människans energinivå. Varför är den ofta alltför låg och vad kan man göra för att vända energikurvan uppåt? Idén fick han efter ett samtal med en kvinna som skulle hålla i en välgörenhetsgala tillsammans med honom, men som med kort varsel ställde in för att hon helt enkelt inte ”orkade”.

– Jag tyckte att det var konstigt och undrade varför hon hade så låg energi, berättar Gundry.

Restorativ medicin

Detta blev startskottet till att söka svaret på trötthetens gåta. Som läkare är han van vid att de flesta av hans patienter uppger trötthet som ett symtom bland många. Och det gäller inte bara småbarnsföräldrar, jäktade entreprenörer eller nyckelanställda. Det är enligt honom ett tillstånd som brett ut sig mer eller mindre överallt.

– Jag insåg att jag behövde utröna och lära människor ta bort de saker som hindrar dem från att läka sig själva, för kraften finns där, säger Gundry.

Han kallar det restorativ medicin eftersom det handlar om att återställa energin så att man kan må bra och läka. För energi är viktigt, det är den som håller oss vid liv, betonar Gundry.

LÄS ÄVEN: Läkarens bästa tips: Så gör du din mat mer hälsosam

– När vi har mindre energi är våra celler, organ och vävnader – inklusive hjärnan – i riskzonen, eftersom de hungrar efter resurser de behöver för att fungera som de ska.

Enligt honom befinner vi oss mitt uppe i en energikris – en cellulär energikris, som beror på vår moderna livsstil och omfattar allt från föda och vanor till rörelse och sömnmönster. Och detta är illavarslande eftersom vi då utarmas på energi, i stället för att få energi

– Tröttheten är budbäraren från din kropp som talar om för dig hur det står till i ditt inre.

Många sjukdomstillstånd börjar i magen

Vad Gundry har kommit fram till är att all sjukdom börjar i magen. Tillstånd som många lider av, som trötthet, hjärndimma och ojämnt humör har ofta en gemensam nämnare: Att man har en låggradig inflammation orsakad av läckande tarm.

– Hippokrates, den moderna läkekonstens fader, hade rätt trots att han inte hade alla de verktyg och tekniker som vi har i dag. Om man fixar det som är fel i magen faller allt annat på plats, menar Gundry.

Han betonar att det handlar om vad man ger tarmbakterierna att äta.

– Man kan förändra sitt mikrobiom på tre dagar, från ganska otrevliga magbakterier till väldigt trevliga. Det finns bevis för det.

Och den goda nyheten är man kan vända sin energiproduktion för att få energiekvationen att fungera till sin fördel och få cellenergisystemet att faktiskt börja arbeta för dig i stället för mot dig.

LÄS ÄVEN: Kolin: Vegetariska källor till det okända men viktiga näringsämnet

– Det handlar om att vårda och utfordra våra egna mikrobiella invånare, våra tarmkompisar, så att dessa organismer kan uträtta sitt outtröttliga arbete med att se till att vi håller oss friska och landsförvisa energistjälande inflammationer för gott.

För Gundry menar att inflammationer är som en eld.

– Vi behöver dem för att överleva, men om de inte hålls under kontroll vållar de skada och härjar i din kropp.

Men det finns hopp. Gundry menar att vi helt enkelt måste utrota den sortens inflammation som tömmer oss på energi och gör oss sjuka.

– Både vad vi äter och när vi äter är kritiska faktorer för att återfå vår energi. När vi äter mat som stöttar tarmen och stärker kroppen får vi tillbaka energin igen.

Så här ska du äta för att återställa din energinivå

Ät livsmedel som är rika på prebiotiska fibrer

Det gynnar din hälsa och dina tarmkompisars reproduktion. Livsmedel rika på prebiotiska fibrer är: kålrötter, palsternackor, rädisor, rötter, cikoriafamiljen (som rosensallat och endiver), kronärtskockor, tryckkokta bönor och baljväxter, purjolök, sparris, lök, basilikafrön, linfrön med mera. Men även pulveriserade psylliumfröskal (loppfrön), blötlagda basilikafrön (börja med en tesked om dagen i vatten och öka efter hand till en matsked om dagen).

Ät mat som gynnar postbiotisk produktion

Postbiotika är kommunikationssystemet mellan tarmfloran (tarmens mikrobiom) och våra mitokondrier (cellens kraftverk) – ett system som är enormt överbelastat på grund av angrepp från miljökemikalier, stress samt felaktig och otillräcklig näring. Råvaror som hjälper kroppen att återställa balansen i detta känsliga ekosystem är: korsblommiga grönsaker som broccoli och blomkål och andra grönsaker som innehåller svavel som löksläktet (lök, vitlök, purjolök, gräslök, schalottenlök, salladslök).

Tips: När du hackar dina råa korsblommiga grönsaker frigörs ett enzym som kallas myrosinas och som har viktiga anticanceregenskaper.

LÄS ÄVEN: Ny lovande metod kan behandla IBS – med postbiotika

Stärk din stärkelse

Resistenta stärkelser kallas så för att de är ”resistenta” mot snabb matspjälkning; de bearbetas långsammare i tunntarmen, där tarmkompisarna väntar på att få ta itu med jobbet. Durra, hirs, tryckkokt ris och kassava kan alla bli resistenta stärkelser när de kokas, kyls av och sedan värms upp igen. Tortillas av kassavamjöl är att föredra framför vetemjöl- eller majstortillas, på grund av dessas höga lektinhalt. Många rotfrukter, som betor och morötter, innehåller från början gott om komplexa kolhydrater och resistent stärkelse. Men om du tillagar dem förlorar de sina fördelar, så om möjligt är det bäst att äta dem råa.

Ät bara frukt i säsong och i måttlig mängd

Frukter är fulla av fruktos, en av de största bråkstakarna för dina mitokondrier och för din lever. Mitokondrierna är små organeller som finns i våra celler och fungerar som cellens kraftverk. Det är här näring och syre omvandlas till energi som cellerna kan använda. Om du vill äta frukt så se det som en efterrätt och sikta på att äta endast lokalt producerad, säsongsbetonad och ekologiskt odlad frukt. Och väljer du bär har björnbär, hallon och jordgubbar lägst sockerhalt. Att dricka juice är i princip som att ”ta en sil” fruktos.

LÄS ÄVEN: Balansera din tarmflora – få en friskare kropp

Skydda mitokondrierna med melatonin och fosfolipider

Dessa ämnen skyddar mitokondrierna från oxidativ stress och deras funktion optimeras. Exempel på melatoninrika livsmedel är: pistaschmandlar, svamp, svartpeppar, rött och svart ris, senapsfrön, olivolja, bryggt kaffe, rött vin, tranbär, sötmandlar, vitt basmatiris, portlak, surkörsbär, jordgubbar och linfrön. Livsmedel rika på fosfolipider är: skaldjur som blåmusslor, kammusslor, venusmusslor, ostron, räkor, krabba, bläckfisk och hummer.

Sluta med socker nu!

Många livsmedel innehåller kraftigt raffinerade sockerarter och kolhydrater – men de flesta människor vet inte ens om att de äter dem. Livsmedelsetiketter är utformade för att dölja sockerhalten för dig. Och ha koll på sockerersättningarna som finns. Vissa är okej, som inulin och psicos, medan konstgjorda
sötningsmedel som sukralos, aspartam och sackarin dödar tarmbakterier. Men oavsett vilken sockerersättning du använder gör en överanvändning att du lurar hjärnan att tro att kroppen ska få riktigt socker och det kan höja begäret.

LÄS ÄVEN: Marika Carlsson om sitt sockerberoende: ”Kommer leva med det till den dagen jag dör”

Ät rätt protein

Om du vill äta animaliskt protein, ät helst vildfångad fisk och vildfångade skaldjur. Omega 3-ägg är också ett bra alternativ för de flesta. När det gäller kött så försök njuta av mindre portioner (högst 120 g) av kvalitetsmässigt kött, dvs hundraprocentig gräsbetat kött, eller när det gäller fjäderfä, fritt betande. Sådant kött är fritt från energistörande antibiotika, hormoner och pesticider, som vi försöker undvika. När det gäller mjölkprodukter välj get- eller fårmjölk (yoghurt, ost, mjölk etc). Du kan också äta koncentrerat vegetabiliskt protein i form av nötter. Tre andra vegetabiliska proteinkällor är spirulina, linfröprotein och hampaproteinpulver. Även tryckkokta linser, hampatofu och hampahjärtan är bra proteinkällor.

LÄS ÄVEN: 10 tips på bra proteinkällor – som inte är kött

Källa: Energiparadoxen, av Dr Steven Gundry (Livsenergi)