Färskpotatissallad med vaxbönor och grillad majs – passar till det mesta

En riktig sommarfavorit, full av smak och nyttigheter! Färskpotatis, bönor, majs och mangold samsas i vår sallad och knyts ihop av en välsmakande senapsdressing. Potatissalladen kan kröna en buffé eller vara tillbehör till grillat.

Av: Cecilia Davidsson
Foto: Eva Hildén

Färskpotatissallad med vaxbönor, 6–8 portioner

1 kg färskpotatis
250 g vaxbönor eller haricots verts
200 g mangold
1 msk olivolja + 1 msk ghee
2 msk tamari
1 msk äppelcidervinäger
3 msk rosmarin
2 majskolvar, med skal (kan uteslutas)

Senapsdressing
1 citron, juice och zest
2 msk dijonsenap
1 tsk örtsalt
1 tsk honung
1 msk olivolja

Topping
100 g parmesan, riven grovt
1 knippe rädisor
2 msk kapris
svartpeppar från kvarn

Så här gör du färskpotatissalladen med senapsdressing:

  1. Tvätta potatisen, koka ca 30 minuter. Häll av vattnet, låt potatisen svalna något.
  2. Ansa vaxbönorna, strimla mangolden, hetta upp olivolja och ghee i en stekpanna. Stek vaxbönorna i 5 ­minuter på medelhög värme. Vänd ner mangolden, woka runt den så att den mjuknar och allt blandas.
  3. Tillsätt tamari och äppelcidervin­äger, rör om. Hacka rosmarinen grovt, rör ner på slutet.
  4. Dra av från värmen när vätskan absorberats. Ställ åt sidan, låt svalna.
  5. Dela potatisen ner i ett serveringsfat.
  6. Vispa samman senapsdressingen, häll över den ljumna potatisen.
  7. Grilla majskolvarna i ugnen eller på grillen i sitt skal i ca 20 minuter. När de svalnat öppnar du dem försiktigt. Skär av majskornen, vänd ner dem med potatisen tillsammans med vaxbönor/mangold, grovt riven parmesan, ansade rädisor och kapris. Toppa med några tag med svartpepparkvarnen.

Näringsberäkning:

Per portion: 294 kcal • 11 g protein • 11 g fett • 34 g kolhydrater • 6 g fibrer
Glutenfri, rik på antioxidanter
Vitaminer: C, folat, niacin, B6, B2, E
Mineraler: Magnesium, kalcium, fosfor, kalium

Näringsberäkningar: Katarina Holm johansson

Fler favoritrecept med potatis:

Grillad potatis med örtolja

Färskpotatissallad med sting

Potatissallad med sparris och mozzarella

Se alla våra läckra vegorecept