En riktig sommarfavorit, full av smak och nyttigheter! Färskpotatis, bönor, majs och mangold samsas i vår sallad och knyts ihop av en välsmakande senapsdressing. Potatissalladen kan kröna en buffé eller vara tillbehör till grillat.
Av: Cecilia Davidsson
Foto: Eva Hildén
Färskpotatissallad med vaxbönor, 6–8 portioner
1 kg färskpotatis
250 g vaxbönor eller haricots verts
200 g mangold
1 msk olivolja + 1 msk ghee
2 msk tamari
1 msk äppelcidervinäger
3 msk rosmarin
2 majskolvar, med skal (kan uteslutas)
Senapsdressing
1 citron, juice och zest
2 msk dijonsenap
1 tsk örtsalt
1 tsk honung
1 msk olivolja
Topping
100 g parmesan, riven grovt
1 knippe rädisor
2 msk kapris
svartpeppar från kvarn
Så här gör du färskpotatissalladen med senapsdressing:
- Tvätta potatisen, koka ca 30 minuter. Häll av vattnet, låt potatisen svalna något.
- Ansa vaxbönorna, strimla mangolden, hetta upp olivolja och ghee i en stekpanna. Stek vaxbönorna i 5 minuter på medelhög värme. Vänd ner mangolden, woka runt den så att den mjuknar och allt blandas.
- Tillsätt tamari och äppelcidervinäger, rör om. Hacka rosmarinen grovt, rör ner på slutet.
- Dra av från värmen när vätskan absorberats. Ställ åt sidan, låt svalna.
- Dela potatisen ner i ett serveringsfat.
- Vispa samman senapsdressingen, häll över den ljumna potatisen.
- Grilla majskolvarna i ugnen eller på grillen i sitt skal i ca 20 minuter. När de svalnat öppnar du dem försiktigt. Skär av majskornen, vänd ner dem med potatisen tillsammans med vaxbönor/mangold, grovt riven parmesan, ansade rädisor och kapris. Toppa med några tag med svartpepparkvarnen.
Näringsberäkning:
Per portion: 294 kcal • 11 g protein • 11 g fett • 34 g kolhydrater • 6 g fibrer
Glutenfri, rik på antioxidanter
Vitaminer: C, folat, niacin, B6, B2, E
Mineraler: Magnesium, kalcium, fosfor, kalium
Näringsberäkningar: Katarina Holm johansson
Fler favoritrecept med potatis:
Potatissallad med sparris och mozzarella
Se alla våra läckra vegorecept