7 goda skäl att äta kål + så nyttiga är de olika sorterna

Blomkål, spetskål, grönkål och broccoli. Kål är något av det nyttigaste du kan sätta tänderna i. Här får du lära dig mer om några av de vanligaste kålsorterna och varför du ska lägga på ett kål och fylla tallriken.

Text: Pernille Lewinsky Kofoed
Foto: Getty Images

Kål har varit en hörnsten i den nordiska kosten sedan vikingatiden och avgörande för våra förfäders hälsa, men idag står kål inte alltid högst upp på listan över favoritmat — och det är synd. Forskning visar att kålens unika innehåll av vitaminer och andra hälsofrämjande ämnen är mycket effektivt för att skydda mot livsstilssjukdomar och olika former av cancer. Kål innehåller få kalorier, mättar bra och dessutom är den billig, hållbar och bidrar med vackra färger och läcker krispighet.

LÄS ÄVEN: Läkarens bästa tips: Så gör du din mat mer hälsosam

Därför är kål så nyttigt

Förebygger cancer

Förutom livsviktiga vitaminer och andra hälsofrämjande ämnen innehåller kål glykosinolater som anses ha cancerförebyggande egenskaper. Den gynnsamma effekten på hälsan uppkommer när glykosinolater bryts ner i mage och tarm och speciellt från de glykosinolater som finns i broccoli.

Boostar immunförsvaret

Det höga innehållet av C-vitamin och antioxidanter stärker immunförsvaret och skyddar mot både virus och bakterier. Endast 100 gram kål krävs för att täcka ditt dagliga behov av C-vitamin.

Skyddar mot livsstilssjukdomar

Förutom folat innehåller kål även massor av kostfiber som stabiliserar blodsockret och sänker kolesterolet. Därmed förebygger grönsaken både hjärtsjukdomar och diabetes.

LÄS ÄVEN: 5 enkla recept att testa om du är trög i magen

Främjar matsmältningen

Kål har en positiv inverkan på tarmfloran och det höga innehållet av kostfiber gör matens passage genom matsmältningssystemet smidig. Ett mycket bra sätt att förebygga förstoppning!

Mättande

Den stora mängden kostfiber i kål fyller ut magen på ett bra sätt och bidrar därmed till att reglera aptiten. Kål kräver också en hel del tuggande – något som också bidrar till ökad mättnadskänsla.

Få kalorier

Kål är ovanligt fett- och kalorisnålt. Per 100 gram innehåller grönsaken endast 30-50 kalorier, ett idealiskt val för den som behöver se över vikten.

Stärker skelettet

Förutom D-vitamin innehåller kål även stora mängder kalcium som stärker ditt skelett och skyddar mot benskörhet.

LÄS ÄVEN: Surtanten Jenny Neikell om fermenterad mat: ”Bättre än kosttillskott”

Hur nyttiga är olika sorters kål?

Spetskål

Näringsinnehåll per 100 gram:
26 kcal, 2 g protein, 0,3 g fett, 4,9 g kolhydrat, 1,9 g fiber.

Rik på vitamin A, C och K, kalium och kostfibrer. Ju mer bitter en kål är, desto mer hälsofrämjande ämnen innehåller den. Eftersom spetskålen är mild i smaken är den mindre rik på de goda ämnena, men ändå supernyttig.

Grönkål

Näringsinnehåll per 100 gram:
58 kalorier. 4,1 g protein, 1,1 g fett, 10,4 g kolhydrat, 6,2 g fiber.

Anses som en av de nyttigaste kålsorterna och är rik på bland annat vitamin A, B och C. Äter du 50 g grönkål dagligen täcker du ditt dagliga behov av vitamin K och C och 25 procent av ditt A-vitaminbehov. Utmärker sig genom sitt höga innehåll av kostfiber som gynnar hjärt-kärlsystemet och skyddar mot vissa former av cancer, till exempel tarmcancer.

Rödkål

Näringsinnehåll per 100 gram:
30 kcal, 1,5 g protein, 0,2 g fett, 6,5 g kolhydrat, 2 g fiber.

Rödkål är särskilt rik på vitamin C samt B- och K-vitaminer. Innehåller kostfiber som bidrar till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar och olika former av cancer. Kålens röda färg är i linje med de mikroskopiska växtämnen som finns i blåbär och svarta vinbär och som gynnar immunförsvaret.

LÄS ÄVEN: Prova på att fermentera grönsaker – så här gör du

Brysselkål

Näringsinnehåll per 100 gram:
52 kcal, 4,7 g protein, 0,6 g fett, 9,6 g kolhydrat, 4,1 g fiber.

Förutom ett högt innehåll av antioxidanter och C-vitamin innehåller brysselkål ämnet sulforafan, som tros ha en cancerhämmande effekt. Innehåller även vitamin K, som kan bekämpa inflammationer i kroppen, precis som brysselkål sänker kolesterolet, skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar och gynnar matsmältningen.

Broccoli

Näringsinnehåll per 100 gram:
45 kcal, 5,3 g protein, 0,6 g fett, 6,1 g kolhydrat, 3,2 g fiber.

Rikligt med vitamin C samt vitamin A och K, folsyra, kalium, kalcium och andra mineraler. Studier visar att broccoli kan minska risken att utveckla olika typer av cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

Blomkål

Näringsinnehåll per 100 gram:
28 kcal, 2,4 g protein, 0,4 g fett, 4,7 g kolhydrat, 2,2 g fiber.

Innehåller mycket fibrer, B- och C-vitaminer, fosfor och kalcium. Liksom broccoli har den en skyddande effekt mot cancer. Har även en antiinflammatorisk effekt och skyddar mot artros, speciellt om den äts tillsammans med olja från fet fisk och valnötter.

Vitkål

Näringsinnehåll per 100 gram:
30 kcal, 1,2 g protein, 0,2 g fett, 6,9 g kolhydrat, 2,3 g fiber.

Fylld med kostfiber och bland annat vitamin C och K. Innehåller även bitterämnen som i forskning visat sig ha en antiinflammatorisk effekt.

Får man gaser i magen av kål?

Kål innehåller svavelföreningar som har en tendens att bilda luft i magen. Men om du äter kål regelbundet vänjer sig magen efterhand och luftproduktionen minskar. Det kan också hjälpa att tillreda kålen i ugnen eller i en gryta istället för att äta den rå. Att dricka mycket vatten samtidigt som du äter kål kan också minska luftbildningen.

4 goda recept med kål:

Tacos med tofu och krispig rödkålsslaw

Blomkålssoppa med curry

Spetskålsplättar med halloumi

Grönkålsallad med curryrostade kikärter