Så nyttiga är rönnbär: ”Dubbelt så mycket C-vitamin som apelsiner”

Visste du att de rödorangea rönnbären som lyser upp höstmörkret innehåller mängder av nyttiga ämnen och är helt ätbara? Lär dig allt om det svenska bäret som ofta går till spillo.

Text: Emma Henriksen
Foto: Getty Images, Kate Gabor

Kanske är det den brandröda färgen eller den sura och beska smaken som skrämmer bort människor från rönnbären, som många gånger istället blir fågelmat. Trots att de ofta misstas för att vara giftiga är de helt ätbara och fullproppade med nyttigheter.

— Jag tycker att det är ganska fantastiskt att de finns fritt i naturen. Du behöver inte ha en egen tomt utan kan bara gå ut i skogen eller var som helst där det finns rönnbär. Det tycker jag är rätt coolt, säger kost- och hälsocoachen Johannes Cullberg.

Så vad är rönnbär egentligen? Bären växer på de svenska träden rönn och mognar lagom till hösten, då de får sin härliga röda färg. De har en sur och besk smak, men innehåller mängder av ämnen som är viktiga för kroppen.

Vad innehåller rönnbär?

Bland annat innehåller rönnbär mycket C-vitamin, vilket är en viktig antioxidant som skyddar dina celler mot oxidativ stress. Men det hjälper även kroppen att lättare ta upp järn från maten. Apelsiner har blivit något av en frontfigur för C-vitamin, men faktum är att rönnbär innehåller dubbelt så mycket C-vitamin som apelsiner.

LÄS ÄVEN: Innehåller dadlar mycket socker?

— Skulle du äta 1,5 dl rönnbär har du täckt dagsbehovet av C-vitamin, säger Johannes Cullberg.

Bären är även rika på betakaroten, vilket ger bären dess röda färg och främjar matsmältningen och stärker ditt immunförsvar. Dessutom är de fullproppade av antioxidanter som bland annat bidrar till minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och hjälper till att stabilisera blodsockernivåerna.

Om du inte är ett så stort fan av den beska och sura smaken kan du tillaga rönnbären på olika sätt så att de får en sötare och godare smak.

— Det går alldeles utmärkt att äta dem råa, torkade, frysta eller så kan du koka dem och göra olika typer av gelé. När du värmer upp rönnbär är det dock viktigt att känna till att en hel del C-vitamin försvinner då det inte klarar upphettning så bra.

Att torka eller frysa rönnbären är två enkla och effektiva sätt att äta rönnbär på, som både bevarar näringsinnehållet och gör att bären får en sötare smak. Kylan minskar exempelvis syrligheten i bären.

LÄS ÄVEN: Det här händer om du äter banan – varje dag

— Frysning är det mest optimala när det kommer till all form av näringsbevarande. Det är en vanlig missuppfattning att näringen skulle försvinna. Det gör den inte. Torkade bär kan du även mala ner till ett pulver och ha på din yoghurt eller i en smoothie.

Bäst av allt, för att vara säker på att få i sig alla nyttigheter som finns i rönnbär, är att äta dem direkt från träden.

— Om du tycker att de råa bären är lite sura kan du vänta till den första frosten för då blir de sötare. Så ju längre rönnbären får mogna desto sötare blir de.

Lång hållbarhet

Johannes Cullberg tror att skepticismen mot rönnbär delvis kommer från att människor inte vågar prova snarare än den sura, beska smaken.

— Det är ju såklart en smakpreferens men jag tror att de flesta nog inte har provat och det tycker jag är det viktigaste — att man går ut och testar och smakar. Jag tycker att allt styrs mot sötare smaker idag, men om du testar lite då och då kommer du att vänja dig och börja uppskatta de här andra smakerna lite mer.

LÄS ÄVEN: 5 snacksidéer till dig som blir hungrig på kvällen

Det faktum att rönnbären växer på många ställen i Sverige gör att det är ett bär som är väldigt lättillgängligt. Dessutom innehåller rönnbär, precis som lingon och tranbär, bensoesyra vilket gör att hållbarheten är lång. Det är med andra ord ett superbär för klimatet!

Johannes Cullberg brukar främst äta rönnbären direkt från träden, men han önskar att fler ska börja uppmärksamma rönnbäret.

— Jag tycker att det vore kul att se lite mer recept med rönnbär och att man börjar leka med lokala smaker.

Se vad mer vi har skrivit om nyttig mat