Ett äpple om dagen – 10 goda anledningar att följa rådet

Visst finns det en hel del sanning i det gamla talesättet "An apple a day keeps the doctor away". För äpplen kan minska både vikten och risken för en rad sjukdomar.

Text: Malin Gavelin
Foto: Getty Images

1. Äpplen stärker immunförsvaret 

Äpplen innehåller även en stor mängd av en viktig antioxidant – vitamin C. Denna dundervitamin skyddar dina celler mot oxidativ stress och är bra för immunförsvaret. 

2. Äpplen hjälper mot förstoppning

Har du en tendens till trög mage? Äpplets fiberinnehåll kan hjälpa dig att få igång tarmarna. Men tänk på att fibrerna som är så viktiga för tarmrörelserna framför allt sitter i skalet, liksom många av fruktens nyttigheter. 

LÄS ÄVEN: Kryddig äppelmust med kombucha och rosmarin

3. Äpplen skyddar hjärtat

Framför allt äppelskalet innehåller rikligt av den form av antioxidanter som kallas flavonoider och som bland annat anses ge skydd mot hjärt-kärlsjukdomar. Finska forskare har kunnat konstatera att ett högt intag av äpplen och lök är direkt relaterat till låg risk för dödlighet i hjärt-kärlsjukdom.

10 skäl att frossa i äpplen

 

4. Äpplen minskar risken för demens 

Enligt studier kan äpplen minska både ålderseffekter på hjärnan och risken att drabbas av alzheimer. 

5. Skyddar dig mot stroke

En stor svensk studie med 75 000 kvinnor visar att ett högt intag av päron, äpplen och gröna bladgrönsaker markant minskar risken för stroke. Även här tror man att det är det höga innehållet av antioxidanter i äpplen som är förklaringen. 

LÄS ÄVEN: Nyttig bovetegröt med äpple, valnötter och mandelmjölk

6. Äpplen kan minska din vikt 

Studier har visat att tre äpplen om dagen kan öka förbränningen och därmed bidra till viktminskning.

10 skäl att frossa i äpplen

7. Skyddar mot cancer

Det har gjorts ett flertal studier på äpplen och cancer och den krispiga frukten har bland annat visat sig förebygga bröstcancer hos råttor. Förklaringen tros finnas hos de fytokemikalier som äpplen och även andra frukter är rika på. Även risken att drabbas av tarmcancer minskar om du äter mycket äpplen. En polsk-italiensk studie visade till exempel att de som åt mer än ett äpple om dagen minskade sin risk för att få tarmcancer med hela 50 procent.

LÄS ÄVEN: Läkarens bästa tips: Så gör du din mat mer hälsosam

8. Förbättrar lungfunktionen 

Äppelätare har bättre lungfunktion än dem som inte äter äpplen. Det kunde brittiska forskare rapportera efter att ha följt 250 män i fem år. Troligtvis är det äpplets innehåll av antioxidanter som ger den goda effekten på lungornas funktion. 

10 skäl att frossa i äpplen

 

9. Äpplen sänker ditt kolesterol 

Äpplen innehåller lösliga och olösliga fibrer, inklusive pektin. Det minskar leverns kolesteroltillverkning och sänker därmed kolesterolvärdet i ditt blod.  

10. Ger stabilt blodsocker och mindre risk för diabetes   

Äpplets innehåll av pektin bildar en geléliknande substans som fördröjer matsmältningen och gör att blodsockret stiger långsammare. Kvinnor som åt ett äpple om dagen visade sig ha 28 procents lägre risk att utveckla åldersdiabetes i en svensk studie. 

LÄS ÄVEN: ”Nästan läsk” – hälsocoachen förklarar nackdelen med äppeljuice