Jenny sparar tusentals kronor – genom att leva svinnsmart

Text: Linda UnnheimFoto: Privat Sitt första inlägg på Instagram gjorde Jenny Bäcklund i februari 2021. ”Tanken med det här kontot är att se hur snålt man kan leva, utan att tumma på smak eller kvalitet. Här hemma bor två vuxna och en kräsen 7-åring. Vi gillar att äta gott, men vi gillar mer att ha...

Text: Linda Unnheim
Foto: Privat

Sitt första inlägg på Instagram gjorde Jenny Bäcklund i februari 2021. ”Tanken med det här kontot är att se hur snålt man kan leva, utan att tumma på smak eller kvalitet. Här hemma bor två vuxna och en kräsen 7-åring. Vi gillar att äta gott, men vi gillar mer att ha pengar över till annat.” Det fick 20 gilla-markeringar.

Ett och halvt år senare har gillarna ökat till flera tusen per inlägg och antalet följare på kontot @mat_for_snala_och_fattiglappar har passerat 100 000. När vi pratas vid är det dock bara någon vecka sedan Jenny ”kom ut ur garderoben”.

— Jag har varit lite hemlig — till och med min bror och hans flickvän följde mig utan att veta att det var jag! Och i början, när kontot inte var så stort, kändes det lite pinsamt. Taskiga matbilder — och dessutom snål, vad skulle folk tycka? skrattar Jenny.

Familjens inkomst halverades

Hon berättar att hon alltid försökt göra kloka val när hon handlat, men att de var tvungna att lägga om familjeekonomin rejält när sambon blev arbetslös och sonen sjuk i cancer för fem år sedan.

Den nästan halverade familjeinkomsten — och det faktum att det kostar mer i vardagen för två personer att vara hemma med ett sjukt barn — fick dem att börja se över sina mat- och inköpsrutiner. Ett ”gemensamhetskonto” där de sätter in 2 000 kr var — och en kassabok där de skriver ner alla sina utgifter — gör att kostnaderna från mataffären idag landar på 3 500-4 000 kr i månaden. Och då räknas allt från affären in, även till exempel hygien- och hushållsartiklar.

Att båda handlar och tar ansvar för ekonomin tycker Jenny är viktigt.

— Det är lätt att det annars bara är kvinnan som köper mat och att resten av familjen inte har någon uppfattning om vad saker och ting kostar. Tittar man på mjölk, till exempel, så har 1,5 liter gått upp tre kronor på bara några månader. Har man koll börjar man också reflektera över sina val på ett annat sätt. Häromdagen stod jag bakom en man i kassakön. Det han hade handlat fick plats i två kassar, men kostade 1 800 kr! Jag ser också ofta hur folk bara plockar varor, utan att alls jämföra priser.

Fler behöver handla billigare mat

Att medvetenheten har ökat tycker sig dock Jenny märka på kommentarerna hon får på sitt Instagramkonto.

— Som det ser ut nu, med höjda elpriser och räntor och dyrare driv- och livsmedel, så måste de flesta börja tänka annorlunda och göra mer medvetna val. Om man tar grönsaker som exempel — där har vi vant oss vid att allt ska vara så fräscht. Men i väldigt många rätter funkar det precis lika bra med frysta grönsaker, som dessutom är mycket billigare.

Jenny är långt ifrån självförsörjande när det gäller frukt och grönt — och har heller inte den ambitionen — men hon har ett växthus där hon bland annat odlar tomater och gurka, pallkragar med sallad, spenat och mangold, ett potatisland och bärbuskar.

Tar vara på all mat

— Jag är också noga med att ta vara på allt — även sådant jag köper i butik. Skär bort sådant som är dåligt, skivar eller hackar upp, förväller och fryser in.

Och i frysen är det ordning och reda som gäller. En låda för kött, en för bröd, en för matlådor, en för grönsaker, en för mejerivaror… Och allt är noga märkt med datum.

— Och jag försöker hålla koll, så att jag använder det som behöver användas först. Vid något tillfälle var det någon på Instagram som undrade hur länge mat håller i frysen och då tipsade jag om den lista som finns på insidan i alla frysar, med hållbarhetstider för olika varor. En lista många har missat!

Även i kylen är det viktigt med ordning.

— Det som ska hålla längst ställer vi längst bak, där det är som kallast. Och alla rester förvarar vi i glasburkar, inte plast, så vi får en överblick över vad vi har och behöver använda.

Planerar måltider och lagar mat från grunden

Just överblicken är viktig för Jenny. Därför förespråkar hon inte att storhandla vid enstaka tillfällen och fylla kyl och frys till brädden. Hon handlar hellre oftare och mindre vid varje tillfälle och då sådant som är nedsatt eller på extrapris just då.

— På vägen från jobbet passerar jag fem olika stora mataffärer, det är lätt för mig att svänga in. Vår son har också aktiviteter fyra kvällar i veckan och eftersom jag ändå måste skjutsa honom passar jag ofta på att handla då.

Livspusslet gör också att familjen oftast planerar sina måltider i förväg — och lagar flera rätter eller en större mängd på samma gång.

— Vi har alltid matlådor med på jobbet och när man kommer hem på kvällen är det skönt att bara kunna ta fram något att värma. Visst kan vi steka ”färdigköttbullar” ibland, men oftast lagar vi maten från grunden. Det blir oftast både billigast och godast.

Recepten googlar hon fram på nätet eller så inspireras hon av andra ”snålkonton”.

— Ibland händer det att jag får kommentarer som: ”Du är som Ove Sundberg i Solsidan! Man måste leva innan det är för sent!” Och då tänker jag att det är precis det vi gör — bara på ett lite svinnsmartare sätt! I år kunde vi till exempel ta två veckors obetald semester ihop, det är det långt ifrån alla som kan.

Jenny Bäcklunds bästa tips för snåla och fattiglappar

● Om ni är två: dela på matkostnaderna och se till att båda skaffar sig koll på vad saker och ting kostar.

● Handla oftare och mindre per tillfälle. Håll utkik efter rödmärkta varor som håller på att gå ut i datum eller veckans extrapriser.

● Jämför priser! Köp inte varor slentrianmässigt utan kolla noga på kilo- och literpris. Kolla kvittona och analysera var ni kan spara.

● Skippa att handla mat på nätet. Bara plockavgiften och kostnaden för papperspåsar kan bli flera hundralappar i månaden!

● Ha ordning i kyl och frys, så att ni har koll på vad ni har och när det behöver användas. Märk frysvaror med datum och innehåll.

● Lukta, smaka och titta istället för att gå efter bäst-före-datum. Oöppnade mejeriförpackningar kan till exempel hålla två veckor längre än rekommenderat datum.

● Köp svinnlådor och frys in grönsaker till matlagning längre fram. Ta även till vara sådant som börjar se hängigt ut.

● Baka bröd själv! Vi handlar bröd för ca 100 kr i månaden och bakar resten. Här finns mycket att spara då en limpa ofta kostar 30-40 kr.

● Frys in mejeriprodukter som smör och grädde med kort datum. Även fryst mjölk går att använda till pannkakor eller bakning.

● Går det mycket bröd hemma? Ta bara fram ett halvt bröd ur frysen – och ät knäckebröd om ni är mer hungriga.

● Går det åt mycket juice för att ni alltid har juice hemma? Fundera över vilka varor ni faktiskt kan sluta köpa eller byta ut mot andra, billigare alternativ. Kanske funkar det lika bra med gröt som med kvarg till frukost?

● Tag-2-betala-för-1 kan löna sig för basvaror som kaffe eller pasta, men sällan för färskvaror. I stället riskerar du att få slänga den där extra sillburken eller påläggsförpackningen.

● Laga flera rätter på samma gång, när du ändå har grejerna framme och ugnen är varm.

● Soppa är en underskattad rätt! Perfekt nu på hösten när rotfrukterna är billiga.