Vit choklad får inte längre kallas yoghurt: Rätt ska vara rätt bland naturgodiset

Text: Pernilla GudmundssonFoto: Getty Images Varför behövs en sockerfri dag? – Det finns kanelbullens dag, kladdkakans dag och många andra dagar där vi ska fira med att äta socker. Som motvikt till alla dessa dagar behövs det en sockerfri dag. I vårt samhälle har vi normaliserat sockerrik och processad mat. På den sockerfria dagen vill...

Text: Pernilla Gudmundsson
Foto: Getty Images

Varför behövs en sockerfri dag?

– Det finns kanelbullens dag, kladdkakans dag och många andra dagar där vi ska fira med att äta socker. Som motvikt till alla dessa dagar behövs det en sockerfri dag. I vårt samhälle har vi normaliserat sockerrik och processad mat. På den sockerfria dagen vill vi hjälpa alla människor att höja sin kunskapsnivå inom detta område och minska risken att bli sjuk på grund av okunskap, säger Ewa Meurk – en av talarna på ett event i Stockholm och moderator för dagen.

Ewa Meurk

LÄS ÄVEN: Pia var beroende av socker: ”Jag tappade totalt kontrollen”

Vad innebär ett sockerberoende?

– Sockerberoende skiljer sig inte från något annat beroende men brukar kallas för ”the gateway drug” då socker oftast är den drog man utsätts för tidigast och i störst mängder. Gemensamt för alla beroenden är att det handlar om kontrollförlust. En sockerberoende tappar kontrollen över sockerintaget precis som en alkoholist tappar kontrollen över sitt drickande.

LÄS ÄVEN: 7 olika sockeralternativ: Så påverkar de ditt blodsocker

En av föreläsarna pratar om ”fejkmaten”. Vad menar ni med det?

– Fejkmat är mat som låtsas vara något det inte är, till exempel kan det som kallas för ett ”grovt” bröd innehålla mer socker än fibrer. I arbetet med sin bok Fejkmaten har Ann Fernholm anmält en mängd livsmedelsföretag för vilseledande marknadsföring. Hon berättar vad de anmälningarna har lett till. Bland annat får inte vit choklad kallas för yoghurt längre i naturgodishyllan.

Ann Fernholm

LÄS ÄVEN: Det här händer i kroppen när du äter socker – hur farligt är det egentligen?

Vad kan vi göra för att påverka butiksutbudet?

– Utnyttja vår konsumentmakt och visa att vi vill ha riktig mat och inte den här söta, processade maten. Det behövs inga lagar – vi kan själva bestämma vad vi ska handla. Det vi konsumenter vill ha kommer vi att få.

www.sockerfriadagen.se