Uthällt kaffe: Det bortglömda matsvinnet

Vill du gynna den ­biologiska mångfalden? Titta då ner i din egen kaffekopp. Det du fyller den med kan ­nämligen göra stor skillnad för planeten.

Text: Pauline Josephson
Foto: Getty Images

Du häller upp en kopp nybryggt väldoftande morgonkaffe, slår dig ner vid datorn och förlorar dig i dagens uppgifter. En telefonkö drar ut på tiden, en hantverkare ringer på dörren. Efter 45 minuter har du knappt rört kaffet, koppen är kall och doften inte längre så förförisk som nyss. Du kastar ut brygden
i vasken. Och brygger nytt.

Denna slängrutin är vanligare än vi vill tro. Vi svenskar är inte bara ett av världens mest kaffedrickande folk, utan som få andra brygger vi också ofta mycket mer kaffe än vad vi dricker upp. Nästan hälften av hushållens flytande matsvinn är just kaffe och te.

LÄS ÄVEN: 6 goda anledningar att dricka kaffe

Kaffet har stor negativ påverkan

Eftersom vi dricker — och kastar — sådana mängder, är just kaffe en av de produkter i svenskarnas kost som har störst negativ påverkan på den biologiska mångfalden. Det menar Världsnaturfonden, WWF, som med sin nyutgivna version av Vegoguiden vill hjälpa konsumenter att göra mer hållbara val.

Nytt i årets guide är bedömningen av kaffe, te och kakao. Kaffe beskrivs som ett av de livsmedel med allra högst avtryck på den biologiska mångfalden, sett till svenskarnas totala kost. Det beror främst på att artrika marker odlas upp och omvandlas till kaffeodlingar, vilket är en del av orsaken till att vanligt kaffe får gult ljus i Vegoguiden, men ekologiskt kaffe får grönt ljus.

Anna Richert. Foto: Saga Sandin

— Eftersom vi är ett sådant enormt kaffedrickande land har våra vanor stor påverkan på den biologiska mångfalden, säger Anna Richert, senior matexpert på WWF.

Genom att välja miljömärkt kaffe, som ekologiskt eller kaffe certifierat med Rainforest Alliance, kan du minska miljöpåverkan. Och se till att alltid dricka upp det kaffe du bryggt!

LÄS ÄVEN: Är ekologisk mat alltid ett bättre val än konventionell?

Te kan vara ett bättre val för den biologiska mångfalden

Hur jag dricker mitt kaffe spelar också roll?
— Ja, till exempel kräver snabbkaffe mindre mängd kaffe per kopp än bryggkaffe. Och svinnet blir mindre då man ofta bara gör så mycket man behöver. Och om du väljer havredryck i stället för mjölk i din latte eller cappucino blir klimatavtrycket avsevärt mindre.

Dricker vi rentav för mycket kaffe i Sverige?
— Av ren vana går vi till kaffeautomaten och fyller på. Kanske vore det bra om vi ­istället försöker njuta när vi väl tar vårt kaffe? Nu när kaffet blivit så mycket dyrare kanske frågan driver sig själv — det blir viktigare att slänga mindre för hushållsekonomins skull. Men högt pris medför också en risk att man väljer bort det miljömärkta kaffet.

Hur väl står sig te?
— Te får grönt ljus i Vegoguiden, främst för att så lite te används per liter färdig dryck. Det är viktigt att välja ekologiskt te då påverkan på den biologiska mångfalden kan vara hög.

Varför behövs ­Vegoguiden?
— Vi tycker att man ska ha ett hållbarhetsperspektiv på allt vi lägger på tallriken — och det finns stora utmaningar även inom det vegetariska. Exempelvis är avokado, kokos och mandel älskade av många, men i Vegoguiden har de fått orange ljus då odling av dessa råvaror både har stor påverkan på biologisk mångfald och ger risk för dålig vattenanvändning. Istället finns ju massor av baljväxter, kål och rotfrukter som vi faktiskt kan odla här, och som får grönt ljus. När det kommer till det vegetariska säger vi: ”Ät mer — och välj bättre!”

WWF:s Vegoguide. Läs mer på www.wwf.se/vegoguiden

LÄS ÄVEN: Svenskarna äter sämre när maten blir dyrare: Så äter du nyttigt – och billigt!

Så minskar du kaffesvinnet

  • Tillred inte mer kaffe än du planerar att dricka.
  • Häll upp kaffet i en termos eller värm kaffe som blivit över när du ska dricka.
  • Gör iskuber av överblivet kaffe – perfekt till islatte.
  • Använd överblivet kaffe i mat och annan dryck.
  • Ge sumpen till dina växter – den innehåller bland annat fosfor och kväve.

LÄS ÄVEN: Två svalkande kaffefavoriter: Islatte med choklad & kryddkaffe on the rocks