Odla egna kryddor: Skötseltips och hälsofördelar

Du behöver inte ha en stor trädgård. Det räcker med några krukor på balkongen för att du ska bli självförsörjande på färska örter. Här får du de bästa tipsen för att du ska lyckas med din odling.

Text: Linda Sellman, Marie Flodin
Foto: Linda Sellman, Getty Images

Det är få växter som har så många bra egenskaper som just kryddväxter. Främst odlar vi dem förstås för lyxen att kunna använda dem färska i matlagningen. Men man vill ju också ha kryddväxter för att de doftar fantastiskt gott, de är snygga i såväl krukor som rabatter och flera av dem har hälsofrämjande egenskaper.
Kryddor är dessutom otroligt tacksamma och lättskötta oavsett om du har en stor trädgård, en mindre uteplats eller kanske bara en balkong, och de kan ge en fin skörd även på den lilla ytan.

Kryddor smakar förstås allra bäst när de är helt nyplockade och färska, men ofta får man ett sådant överflöd av kryddor under sommarmånaderna att man omöjligt hinner göra av med allt. Då är det trevligt att spara lite av sommarens njutning till den kommande hösten och vintern.

Skörda kryddor kan du göra under hela säsongen, dock smakar de oftast lite mer om man skördar dem innan de har börjat blomma. Men låt gärna en del av dina kryddor gå i blom ändå, för blommande kryddor är riktigt attraktiva och viktiga för många pollinerare som fjärilar, humlor och bin.

LÄS ÄVEN: 9 örter som gör dig lugn: Naturlig lindring mot ångest och oro

Ta hand om kryddväxter: 10 skötseltips

  1. Många kryddväxter har sitt ursprung på varmare breddgrader och trivs därför bäst med en solig och varm växtplats.
  2. Var sparsam med vattningen då kryddor inte gillar för blöt jord. Vattna bara när de torkat upp ordentligt.
  3. Var försiktig med gödslingen, för mycket gödsel kan göra så att de växer för mycket och därmed mister mycket av sina aromer.
  4. Kryddväxter har inga stora krav på jorden, men de föredrar väldränerad och porös jord.
  5. Det går alldeles utmärkt att odla kryddor i krukor, de behöver inte speciellt mycket utrymme för att växa fint. Kryddor i krukor behöver vattnas lite oftare än de som växer på friland.
  6. Tänk på att kryddkrukan ska ha hål i botten så att överflödigt vatten kan rinna ut.
  7. Har du köpt kryddor i matbutiken kan du sätta ner det som blev över i en större kruka med mer jord, ofta fortsätter de då att växa och du kan skörda mer från plantan.
  8. Klipp inte ner övervintrande kryddor på hösten, då får de sämre skydd mot kylan. Är de planterade i lite utsatta lägen kan man gärna täcka dem under vintermånaderna.
  9. En örtsax är bra att ha till hands när man ska skörda kryddor eftersom deras stjälkar många gånger är sega och hårda.
  10. Skörda kryddorna under hela säsongen, många sorter mår dessutom bättre av att ansas lite då och då. Basilikan som har tunga blad mår bra av att dessa skördas så att nya blad har möjlighet att utvecklas. Kryddor som timjan och rosmarin förgrenar sig vackert om du redan tidigt i tillväxten börjar att klippa av dem.

LÄS ÄVEN: Bättre hårhälsa med örter och medicinalväxter? Så får du ett friskare svall

Välj rätt kryddor att odla

Basilika

En mycket god, användbar och populär krydda. Den är mycket frostkänslig och trivs bara där det är riktigt varmt och skyddat. Basilikan är uppiggande och anses kunna lindra depressioner och utmattning. Den främjar dessutom matsmältningen. Inom indisk ayurvedisk medicin används basilika mycket för att den har antiseptiska egenskaper. Man kan behandla hosta och halsinfektioner med basilika-te och bladen kan användas mot vårtor. Tänk på att basilikans goda smak försvinner vid upphettning, och den bör därför tillsättas i slutet av matlagningen eller användas i kalla rätter.

Ta sticklingar av basilika

Klipp precis ovan ett bladpar, en bit ned på stjälken. Sticklingen ska vara cirka fem centimeter lång. Ta bort de nedre bladen så de ej hamnar i vattnet innan du sätter dem i små vaser. Efter knappt två veckor i vatten börjar de få smala, vita rötter och det är dags att sätta dem i jord. Sätt gärna flera sticklingar i samma kruka för att få en tät och fin basilika. När plantorna sedan börjar växa måste man regelbundet knipsa av dem så att de förgrenas.

Citronmeliss

Citronmeliss är en lättodlad, flerårig krydda som gärna breder ut sig. Dess dekorativa, ljusgröna blad är vackra tillsammans med blommor i rabatter och krukor. Som medicinalväxt är den uppskattad för sina lugnande egenskaper, men den sägs också kunna bidra till att sänka blodtrycket och minska blodsockersvänngar.
De verksamma ämnena i citronmeliss är främst eterisk olja, garvämnen, bitterämnen, flavonoider och fenoler och den har även använts för att lugna stressade magar och mot spänningshuvudvärk. Genom att gnida med ett blad eller badda med örtavkok kan den även lindra besvär som munsår och andra skråmor.

Dragon

Dragon är flerårig men bara en bit upp i landet. Den ryska dragonen är härdigare än den franska men har mindre smak. Vetenskapliga studier har visat att dragon har positiva effekter på glukoskontrollen och hur kroppen använder insulin. Enligt forskning publicerad i den vetenskapliga tidskriften Phytomedicine kan dragonextrakt hjälpa till att minska blodsockernivåerna med upp till 20 procent.

Mynta

Mynta är flerårig och breder ut sig ordentligt, oftast mer än man vill. Ett tips är att plantera i kruka eller en bottenlös hink för att stoppa deras frammarsch något. Färsk mynta är rik på C-vitamin, folsyra, järn och magnesium. Mynta är bra för matsmältningen, minskar gaser och illamående och hjälper magen att komma till ro, eftersom den hjälper musklerna i magtarmkanalen att slappna av. Mentol är den aktiva ingrediensen i mynta och löser upp slem och kan hjälpa mot nästäppa. Massera in lite myntaolja vid tinningarna om du har huvudvärk, den muskelavslappnande förmågan kan lindra besvären. Oljan kan också lugna klådan vid insektsbett. Mynta är också antibakteriell. Du kan förebygga problem med tandhygienen genom att tugga på bladen eller skölja munnen med ett grönmyntabaserat munvatten. Hjälper dessutom om du har dålig andedräkt.

Oregano

Oregano är en flerårig kryddväxt, som är väldigt rik på antioxidanter. Den innehåller 19 föreningar med antibakteriella egenskaper samt fyra föreningar som man genom studier sett har förmågan att lindra hosta. Oregano har länge använts för att främja matsmältningen, eftersom den har en lugnande effekt på magen. Dess söta små blommor är riktiga lockelser för humlor och bin.

Persilja

Persilja finns som både krusbladig och slätbladig, där den sistnämnda har något mer smak. Färsk persilja är rik på A-vitamin, B-vitaminer (B1, B2, B3, B5, B6 och B9), folsyra och vitamin K. Den ger dig samtidigt mycket kalium, kalcium, zink, fosfor, järn och magnesium. Persilja är även rik på myricetin, en speciell flavonoid som hjälper till att reglera blodsockernivån. Den har även antiinflammatorisa egenskaper och minskar insulinresistens. Att persilja är vätskedrivande och stimulerar njurfunktionerna hjälper njurarna att lättare rena och avgifta kroppen. Det höga innehållet av kalium hjälper till att reglera högt blodtryck. Men har du en tendens att få njursten rekommenderas det att du inte äter persilja varje dag, eftersom den innehåller mycket oxalsyra.

Rosmarin

Rosmarin är en flerårig kryddväxt, men den måste förvaras på en ljus och frostfri plats under vintern ­i större delen av landet. Rosmarin är bra som massageolja eller i badet om du har träningsvärk eller kalla händer och fötter. Den är bra för matsmältningen vid kolik och problem med gallan och ökar blodcirkulation vid muskel- och ledvärk. Rosmarin är rik på antioxidanter och kan förebygga infektioner och förkylningar. Du ska undvika rosmarin om du har högt blodtryck, eftersom örten är aktiverande.

Timjan

Timjan är en flerårig krydda, som är starkt bakterie- och virushämmande, har kramp- och slemlösande egenskaper och har i århundraden använts som hostmedicin. Dess eteriska olja innehåller fenoler, som tymol och karvakrol, flavonoider och terpenoider, vilka ger timjan dess antibakteriella, blodtryckssänkande och antiinflammatoriska egenskaper. Du kan behandla halsont, bronkit, hosta och röstproblem med timjan. Örten har högt järninnehåll, hjälper dig att somna och kan användas för att behandla hyperhidros (överdriven hand- och fotsvett). Den kan hjälpa till att läka sår, lindra muskelsmärta och trötta fötter. Har du problem med matsmältningen kan timjan hjälpa dig att rensa tarmkanalen. Det finns flera olika sorters timjan med växtsätt och färger som skiljer dem åt.

LÄS ÄVEN: 7 rogivande örter som hjälper dig att slappna av och sova gott

Så skördar du dina kryddor

För att få ut maximalt av kryddornas aromer bör man skörda dem under torr väderlek, gärna på förmiddagen då daggen torkat upp men solen ännu inte blivit het. Det är då de eteriska oljorna är som starkast i växterna. De eteriska oljorna är det som ger doft och smak, och starkt solljus gör att koncentrationen minskar. Olika kryddor ska sedan tas om hand på olika sätt för att deras smaker och dofter ska bevaras på bästa sätt. En del kryddor fungerar bäst att frysas medan smaken hos andra kryddor förstärks då de torkas.

Frysa kryddor kan man med fördel göra i iskuber tillsammans med lite vatten eller olja, på så vis kan man lättare ta fram den mängden kryddor som man för stunden behöver.

Torka kryddor kan man antingen göra genom att placera dem på en bricka eller en ugnsplåt och låta dem ligga så i ungefär två veckor på en mörk plats, eller genom att göra små buketter av dem och hänga upp och ned. När kryddorna sedan torkat repas de av från stjälken och förvaras i lufttäta burkar. Förvara kryddorna var för sig eller blanda egna spännande kryddblandningar.

Frysa eller torka?

Passar bäst att frysa:

Dill, basilika, persilja, citronmeliss, gräslök.

Passar bra att torka:

Salvia, timjan, rosmarin, dragon, oregano.

LÄS ÄVEN: Uppfriskande örtsmoothie med tropiska frukter och kokosmjölk