9 svenska superfoods – både nyttigt och närodlat

Måste superfoods alltid komma från andra sidan jorden och heta exotiska namn som goji och carob? Det kan vara nog så smart att välja lokala superfoods som är närplockade och som du vet inte är besprutade.

Text: Malin Randeniye, Marie Flodin
Foto: Getty Images

Havtorn

Bären är små vitaminbomber, fyllda med C-vitamin, men också A, E, K, B, B12 och folsyra. De innehåller också omega 7. Smaken påminner om syrlig passionsfrukt och buskarna finns både vilda och i odlad form.

Lingon

Innehåller mängder av bra ämnen, bland annat resveratrol som sägs vara antiinflammatoriskt, cancerhämmande och virushämmande. Lingon innehåller antioxidanter och ämnen som kan läka och förebygga urinvägsinfektioner. Bäret är rikt på vitamin A, B, C och E och fosfor, järn, kalium och kalcium.

Recept: Glutenfritt hasselnötsbröd med rödbeta och lingon

Nypon

Nypon är naturligt söta och rika på antioxidanter, framförallt C-vitamin. En nyponknopp innehåller lika mycket C-vitamin som 40 apelsiner. Vi är vana vid torkade nypon, men prova gärna att äta färska urkärnade nypon när det är säsong.

Nässlor

Nässlor är mycket näringsrika, de innehåller bland annat karotin, vitamin A och C och många viktiga mineraler. Bränneffekten försvinner
om de blötläggs eller kokas. Har använts i folkmedicin för att mildra järnbrist, svullnad och diabetes.

Recept: Nässeldrink med kombucha

Stensöta

Roten växer fritt i våra skogar och påminner i smaken om lakritsrot. Den är söt och användes förr mot förkylning.

Rönnbär

Det svenska gojibäret. Bären är syrliga och beska, men ack så rika på antioxidanter. De går fint att torka i en torkugn och blir då lite sötare.

Aroniabär

Ofta används de som prydnadsbuske.Bären är fulla av antioxidanter, höga halter av vitamin K och mycket höga halter av karotenoider, som i kroppen kan omvandlas till vitamin A. De är väldigt sura och kärva i smaken men blir sötare om de fryses. Detsamma gäller om du plockar dem efter första frostknäppen.

Blåbär

I folkmedicin lär blåbärsbladen ha använts för att sänka blodsockret hos personer med mild diabetes och ­bären för att reglera magen. Blåbär innehåller flera olika vitaminer, till exempel vitamin C och E. De är rika på mineraler och har ett högt innehåll av nyttiga fibrer. Dessutom inne-
håller de hälsosamma enkelomättade fetter och livsnödvändiga fleromättade fetter och har ett högt innehåll av många olika typer av bioaktiva ämnen, som till exempel polyfenoler. Våra vilda blåbär som är blåa rakt igenom är extra näringstäta.

Recept: Hembakade blåbärsbullar utan socker

Ringblomma

Har länge använts för både utvärtes och invärtes bruk och sägs kunna bota huvudvärk, menssmärtor och magsår. På huden sägs den kunna läka ut sår och vårtor.

Läs även: 3 recept med maskrosor: ”Ogräset” är nyttigare än du tror