David Stenholtz tipsar: Så bibehåller du en hälsosam vikt

Övervikt anses vara den främsta orsaken till förlorade levnadsår i Sverige, eftersom det ökar risken för bland annat diabetes typ 2, högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdom. David Stenholtz, författare till boken “Kostens kraft – en vetenskaplig genomgång av matens potential” ger här sina bästa råd för en hälsosam vikt.

Text: Colette van Luik
Foto: Ulf Berglund

Ät hela vegetabilier

Satsa på frukt, grönsaker, baljväxter, fullkorn, nötter, frön och bär i sin naturliga form. Malt, kokt, fryst eller stekt går bra. Men undvik processat, vilket innebär att livsmedlet genomgått någon, ofta industriell, bearbetning där näringsämnen tagits bort. Alltså, hellre kokt potatis än pommes frites.

Ät så lite animalier som möjligt

Låt alla maträtter du lagar hemma vara från växtriket. När du är på restaurang, beställ den rätt som är mest växtbaserad. Om du ska göra avkall på denna vana någon gång, välj fisk i första hand, som i alla fall i befolkningsstudier uppvisat minskad risk för övervikt.

LÄS ÄVEN: Cancerläkaren David Stenholtz: ”Undvik all mat som det görs reklam för”

Krydda maten

Vissa kryddor kan hjälpa dig att gå ner i vikt. Cayennepeppar, gurkmeja, svartkummin och spiskummin är några. Förutom att minska risken för övervikt minskar de också behovet av salt vilket är bra för blodtrycket.

Skippa nattmackan

För att bibehålla en hälsosam vikt är det en fördel att inte äta precis innan du går och lägger dig. Och om du är hungrig vid läggdags kan det vara klokt att i så fall välja något kalorisnålt som en frukt eller en morot.

Kasta ut vågen & spegeln

Ett dagligt vägande kommer att intala oss att vi håller på med en bantningskur. Det är inte rätt inställning om vi vill bibehålla en hälsosam vikt livet ut. Att väga sig dagligen och titta missnöjt på sig själv i spegeln kommer bara att skapa stress och i enstaka fall ätstörningar. Ett praktiskt steg i rätt riktning är att slänga ut våg och helkroppsspegel.

LÄS ÄVEN: Ewelina ändrade sina vanor och tappade 50 kilo: ”Att gå ner i vikt är ingen quick fix”