Fyra välsmakande julkryddor som boostar din hälsa i vinter

Julens läckerheter är ofta härligt kryddade med bland annat saffran, kanel, kryddnejlika och stjärnanis. Men, kryddorna gör mer än att bara smaka ljuvligt. De är även riktiga välgörare för din hälsa!

Text: Pernilla Gudmundsson, Marie Flodin
Foto: Getty Images

Saffran

Saffran, den dyrbaraste bland kryddor, kommer från saffranskrokusen Crocus sativus. Den är steril och kan inte föröka sig naturligt. På hösten blommar lökarna, vars pistiller skördas för hand och blir till kryddan saffran.

För att få ett kilo torkad saffran krävs 100 000–150 000 krokusar. Så din saffransdeg består alltså av cirka 300 pistiller!

Saffran innehåller höga mängder crocin och safranal, crocin sänker stressnivån och safranal reglerar sömnsystemet. En av de mest kända egenskaperna hos saffran är att den kan minska magbesvär och uppblåsthet. Tack vare dess antiinflammatoriska och lugnande egenskaper kan saffran ge god stabilitet i magen och minska inflammation. Växten kan också användas för att behandla förstoppning och kramper.

LÄS ÄVEN: Kex med saffranssmakande pumparöra

Kryddnejlika

Brukar du trycka in torkade blomknoppar i apelsinerna till jul? Ja, en blomknopp är i alla fall vad kryddnejlika är. Knoppar av blommorna på ett träd som kan bli tio meter högt. Kryddnejlika är för övrigt ingen nejlika som namnet låter oss tro. Nej, kryddnejlika tillhör myrtenväxter och odlas i Indonesien, Indien, Pakistan, Sri Lanka, Tanzania och Madagaskar. Något att briljera om på glöggminglet?

Kryddnejlika är slemlösande och används ofta vid infektioner i luftvägarna eller om man lider av snuva och hosta i förkylningstider.

Kryddnejlika sägs också kunna lindra tandvärk. Så prova att tugga på lite kryddnejlika om du har en tand som värker.

LÄS ÄVEN: Five spice nudelsallad med svamp och jordnötter

Kanel

Kanel är en lagerväxt. Själva kanelen utvinns från barken av trädet Cinnamomum verum. Först avlägsnas det yttre lagret — korkbarken — sedan torkas kanelen. ”Äkta kanel” är en direktöversättning från latinets Cinnamomum verum, men det gör inte andra kanelarter mindre äkta. Äkta kanel, eller ceylonkanel som den också kallas, odlas på Sri Lanka, Madagaskar och Seychellerna.

Den vanligaste kanelen i svensk handel är kassiakanel, som odlas i sydöstra Kina men även på Java och Sumatra. Kassiakanel är mörkare i färgen och har starkare smak än ceylonkanelen.

Kanel är fullproppad med antioxidanter och är bakterie- och svampdödande. Kryddan kan förbättra din tarmhälsa och bidra till bättre matsmältning. Den kan också hjälpa vid sura uppstötningar och diarré.

LÄS ÄVEN: Håll dig frisk och stressfri i jul: 24 hälsosamma tips

Stjärnanis

Stjärnanis är frukten från ett litet magnoliaträd som växer i Vietnam, Kina, Indien och Japan. Detta träd ger små gulvita blommor som i sin tur utvecklas till centimeterstora, stjärnformiga, hårda frukter — stjärnanis. De skördas precis innan de mognar och soltorkas sedan.

Stjärnanisens frukter består av mellan sex och tolv rosettformigt placerade baljkapslar. Varje kapsel innehåller ett långt, gyllenbrunt, platt frö med en jämn glänsande yta. Det är i detta frö godsakerna sitter. Och hur vackert är det inte?

Några av de största hälsofrämjande föreningarna som finns i stjärnanis är linalool, quercetin, anethole, shikiminsyra, gallussyra och limonen. Tillsammans kan dessa föreningar bidra till antiinflammatoriska och antimikrobiella egenskaper hos stjärnanis.

LÄS ÄVEN: Så tar du hand om tänderna i jul: 5 tips från en tandläkare