Nötterna du kan njuta av i jul – bra för hjärtat och magen

Nötter är mättande, gott och – inte minst – hälsosamt. Men hur mycket nötter bör man äta? Vad innehåller de olika sorterna och behöver man tänka på nötternas kalorimängd? Här får du svaren!

Text: Kari Byklum
Foto: Getty Images

Hur mycket nötter bör man äta?

Enligt de nya kostråden rekommenderas att vi ska äta en handfull osaltade nötter om dagen. Det motsvarar cirka 20 till 30 gram. Men om du äter lite mindre har det också positiv hälsoeffekt. Studier har visat att de som äter ungefär 20 gram osaltade nötter några gånger i veckan är mer skyddade mot livsstilssjukdomar än de som sällan eller aldrig äter nötter.

Samtidigt finns det mycket som tyder på att vi gärna kan äta ännu mer nötter än rekommendationerna. Men det krävs mer forskning innan hälsomyndigheterna eventuellt kan justera sina råd.

LÄS ÄVEN: 9 näringsfyllda nötter – Därför är de så nyttiga

Är nötter bra för hjärtat?

Nötter innehåller mycket omättade fettsyror, vilka utgör de nyttiga fetterna. Det finns också fibrer, vegetabiliskt protein, antioxidanter och andra nyttiga ämnen i nötter. Således är nötter fulla av olika näringsämnen och är därmed bra för hela kroppen.

Nötter är särskilt hälsosamma för hjärtat. Det har nämligen visat sig att personer som äter nötter både minskar nivån av LDL — det ohälsosamma kolesterolet — och det totala kolesterolet i blodet, vilket i sin tur minskar risken för hjärtsjukdom. Dessutom kan konsumtion av osaltade nötter minska risken för vissa cancerformer, som till exempel matstrups-, lung- och prostatacancer.

Är nötter bra för tarmen?

Nötter innehåller mycket fibrer och en fiberrik kost är bra för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Men fibrer är även bra för vår tarmhälsa. Nötter är också en bra proteinkälla, och protein är viktigt för att bygga och underhålla kroppen. Dessutom tar det tid att äta nötter i jämförelse med mat som glider ner lätt.

Mat som kräver noggrann tuggning belastar vårt matsmältningssystem mer, vilket är bra! En riktigt bra frukost som är bra för både tarmen och hjärtat är en skål med naturell yoghurt, havregryn, en handfull osaltade nötter och lite bär.

LÄS ÄVEN: Goda anledningar att äta valnötter

Går man upp i vikt av nötter?

Ja, nötter är kaloririka. Men samtidigt ger de en god mättnadskänsla, vilket kan leda till minskat behov av annan mat. Studier som har undersökt nötintag och viktändring har inte heller funnit något betydande samband. Därför är risken att gå upp i vikt av att äta nötter inte särskilt stor. Men allting med måtta, såklart. Är du orolig att det ska bli för mycket av det goda är det klokt att köpa nötter med skal. Då krävs det lite arbete att knäcka varje nöt innan du äter den, och på så sätt kommer du troligen att begränsa ditt intag.

Kan jag äta nötter om jag vill gå ner i vikt?

Om du lider av övervikt eller obesitas lönar det sig ofta att se över kosten. Men nötterna är vanligtvis inte det första du bör utesluta. Se bara till att du inte lägger dem ovanpå allt annat du äter. Det är det totala kaloriintaget som räknas och det smartaste är att huvuddelen av kaloriintaget består av mat som är bra för dig.
Det kan ändå vara bra att veta att macadamianötter innehåller cirka 740 kcal per 100 gram, medan pistagenötter är de minst kaloririka med 590 kcal per
100 gram.

LÄS ÄVEN: Fruktbollar med dadlar, aprikoser och nötter

Kan man äta nötter i stället för kött?

Veganer och vegetarianer kan dra särskild nytta av att äta osaltade nötter eftersom de är bra källor till näringsämnen som inte är så vanliga i vegetabiliska livsmedel.

Men om du äter kött och kanske även konsumerar en del ljusa spannmålsprodukter är det en bra idé att ersätta en del av detta med nötter. Det är ett mycket enkelt sätt att göra kosten hälsosammare.

Kom ihåg att nötter är utmärkta eftersom de inte kräver någon tillagning. Det är minst lika enkelt att ta en handfull nötter när du är på språng som att äta en chokladkaka, och det är bättre för kroppen och ger bättre mättnad.

Är skalade nötter lika nyttiga som oskalade?

Nötter med hårt skal måste förstås knäckas, men skrapa inte bort den bruna hinnan som täcker till exempel mandlar och hasselnötter. Ungefär hälften av antioxidanterna från nöten finns nämligen i denna hinna.

Antioxidanter är viktiga eftersom kroppen behöver dem för att skydda våra celler. Kroppen producerar visserligen vissa antioxidanter själv, men en del måste vi få i oss genom maten. Brukar du skålla mandlar innan du gör marsipan? Det behöver du inte göra. Marsipanen blir minst lika god om du behåller hinnan på alla eller kanske hälften av mandlarna.

LÄS ÄVEN: Saftigt bröd med frukt och nötter

Varför ska man äta osaltade nötter?

Ett högt intag av salt under en längre tid är kopplat till högt blodtryck. Om du är osäker när du står i butiken, läs på förpackningen och köp de osaltade nötterna. Om du känner sug efter salta jordnötter en lördagskväll eller om du vill göra salta mandlar till jul är det självklart helt okej. Men den handfull nötter som rekommenderas dagligen gäller alltså osaltade nötter.

Är alla nötter lika nyttiga?

Alla nötter är hälsosamma och goda källor till vitamin E, magnesium, kalium och zink. De har lite olika egenskaper. Medan mandlar är en extra bra källa till kalcium, är jordnötter en särskilt bra källa till folat. Jordnötter är tekniskt sett en baljväxt, men ändå hälsosamma.

Trädnötter, som valnötter, hasselnötter, cashewnötter, pistagenötter, pekannötter och mandlar har i studier visat sig bidra till att sänka kolesterolet. Det smartaste du kan göra är därför att variera typen av nötter. En bra idé är att ha flera burkar på köksbänken med olika nötter.

Källa: Henrik Lian, klinisk näringsfysiolog vid universitetet i norska Agder och Dagfinn Aune, förstelärare vid Oslo nya högskola.

LÄS ÄVEN: Fyra välsmakande julkryddor som boostar din hälsa i vinter