Lakritsrotens positiva hälsoeffekter – och så använder du den

Som läkeväxt har den använts i årtusenden, men idag köper vi den oftast i godisbutiken. Lakritsroten kan lindra vid hosta, magbesvär samt vara milt laxerande.

Text: Eva Olsson
Foto: Getty Images

Idag tänker vi på lakrits främst som godis. Men under historiens lopp har den haft en utbredd användning som medicinalväxt.

Lakritsroten har en lång historia som medicinalväxt i både öst och väst. Fem tusen år gamla inskrifter av assyrierna visar att lakritsroten användes redan under förhistorisk tid. Antikens greker och romare brukade roten vid förkylning och som stärkande medel. Den har också använts vid bland annat ledvärk, sårvård samt vid olika virusinfektioner.

LÄS ÄVEN: Naturens läkemedel: Örterna som lindrar förkylning

Lakritsrot ingick även i universalläkemedlet teriak som användes under flera århundraden, fram till 1700-talets slut, i stora delar av Europa. Teriak var något man tog till när inget annat fungerade och bestod av många olika läkeväxter som fått dra tillsammans under lång tid, ofta flera år. Namnet lever kvar i det norrländska ordet för lakritsgodis, teriakel.

Lakritsrotens hälsoeffekter

I modern tid har lakritsroten framför allt använts vid två tillstånd. Den har en slemlösande effekt som kan lindra besvären vid hosta i samband med förkylning. Roten används också vid symtom som halsbränna och ballongmage, samt som ett milt laxerande medel. Lakritsrot är godkänd som traditionellt växtbaserat läkemedel vid dessa tillstånd enligt det europeiska läkemedelsverket EMA, European Medicines Agency.

LÄS ÄVEN: Minska stress och oro med ashwagandha

I Sverige är lakritsrot godkänd som ett av flera verksamma ämnen i det växtbaserade läkemedlet Iberogast. Det är avsett för lindring av symtom vid funktionell dyspepsi och IBS, med symtom som magknip, smärta eller brännande känsla i matstrupen, uppsvälldhet och illamående.

Hur används lakritsrot?

Den sötaktiga lakritsroten har även blivit en populär ingrediens i örtte. Prova gärna en kopp efter maten.

Som godis har lakritsen klivit in i finrummet. Den säljs i speciella butiker och det ordnas lakritsprovningar och lakritsfestivaler.

I mjuk lakritskonfekt har lakritsroten blandats med socker, sirap och mjöl från till exempel vete eller ris. Saltlakrits får sin smak genom en blandning med salmiak, även kallat ammoniumklorid.

LÄS ÄVEN: Det här är maca – naturligt tillskott för mer lust och ork

I matlagning kan man använda lakritspulver eller flytande lakritsextrakt för att smaksätta exempelvis bakverk och desserter. Hel lakritsrot kan få koka med för att smaksätta grytor eller soppor, precis som ett lagerblad.

Själva lukten av lakrits kommer främst från ämnet anetol, som också ingår i anis och fänkål.

Växten lakritsrot

Lakritsrot, Glycyrrhiza glabra, hör till familjen ärtväxter och är en flerårig växt, runt en meter hög, med förhållandevis stora rötter och utlöpare, som är råvara till lakrits.

Vilt växer lakritsroten i Medelhavsområdet och Asien. Den odlas också i många länder, bland annat Turkiet, USA och Ryssland. Det latinska släktnamnet kommer från de grekiska orden glykys och rhiza som betyder ungefär ”söt rot”.

Forskning om lakritsroten

De vanligaste användningsområdena för lakritsrot idag, vid matsmältningsbesvär och hosta i samband med förkylning, bygger på erfarenhet vid långvarig användning.

LÄS ÄVEN: Kryddkalender för hela året: Lyft maten och boosta hälsan med 12 välsmakande välgörare

Senare års forskning har varit inriktad på andra områden. Några studier antyder att lakritsrot kan ha effekt vid hudirritationer, munsår och leversjukdomen hepatit C, men än är forskningen inte entydig.

Kan man äta för mycket lakrits?

Om man äter mycket lakrits under lång tid kan man få oönskade effekter, som förhöjt blodtryck, hjärtproblem, vätskeansamling i kroppen, viktökning och huvudvärk. De flesta effekterna beror på glycyrrhizinsyra, det ämne som ger lakritsen smak och sötma.

Känsligheten för lakrits varierar mycket mellan olika individer. Grupper som kan vara känsliga är personer med högt blodtryck, hjärtfel, njursjukdomar och gravida kvinnor. Känsliga personer kan reagera på ett regelbundet intag av 50 gram lakritskonfekt om dagen, enligt Livsmedelsverket.

LÄS ÄVEN: Odla egna kryddor: Skötseltips och hälsofördelar